• Wim van Leussen (links) en de burgemeesters Ten Kate van Giessenlanden en Van der Borg van Molenwaard met de drie namen. Foto: Ferry Verheij
• Wim van Leussen (links) en de burgemeesters Ten Kate van Giessenlanden en Van der Borg van Molenwaard met de drie namen. Foto: Ferry Verheij Foto: Ferry Verheij

Inwoners Molenwaard en Giessenlanden mogen kiezen uit drie namen nieuwe gemeente

Algemeen 235 keer gelezen

MOLENWAARD/GIESSENLANDEN • De Waard, Groene Waard en Molenlanden zijn gekozen als mogelijke namen voor de nieuwe gemeente die ontstaat na de fusie van Giessenlanden en Molenwaard.

Dat maakte de naamgevingscommissie, bestaande uit tien inwoners van beide gemeenten, woensdag  bekend. Inwoners van twaalf jaar en ouder mogen vanaf vrijdag 8 september in de finale ronde van het naamgevingsproces een stem uitbrengen op hun favoriete naam. De finale stemronde duurt tot en met 18 september.

De naamgevingscommissie onder leiding van voormalige notaris Wim van Leussen heeft uitgebreid vergaderd over de keuzes. "Het was niet gemakkelijk", blikt Van Leussen terug. "Er zijn allerlei afwegingen; wat betekent de naam?, hoe klinkt het door de telefoon?, wat is de historische context van een naam?, enzovoorts."

De Waard
Uiteindelijk zijn De Waard, Groene Waard en Molenlanden gekozen. Voor 'De Waard' in de top 3 is gekozen omdat de gevoelswaarde bij deze naam groot is. Het gaat bij de keuze niet alleen om een landschap tussen rivieren, maar ook om de andere betekenis van het woord; als bijvoorbeeld van grote waarde. De naam De Waard wordt door de naamgevingscommissie gezien als de basis waarop iets kan groeien. Een korte maar zeer krachtige naam die gemakkelijk in het gehoor ligt en goed te gebruiken is.

Groene Waard
De tweede naam in de top 3 bestaat uit twee woorden die apart betekenis hebben voor het gebied, maar samen een krachtige naam vormen voor de nieuwe gemeente. Ook in deze naam komt de waard weer terug. Het woordje Groene geeft deze naam echter een andere dimensie. Groen verwijst niet alleen naar het groene karakter van het gebied, het polderlandschap en de weilanden, maar staat ook voor duurzaam, innovatief en milieubewust.

Molenlanden
De derde naam in de top 3 verbindt de woorden molen en landen met elkaar; twee woorden die ook weer typerend zijn voor de streek. Er staan vele molens op het grondgebied van de nieuwe gemeente. Wat de commissie betreft is dit daarom ook een goede reden om de molen terug te laten komen in de naam. De naam doet recht aan beide gemeenten doordat zij samengesteld is uit de bestaande namen van beide gemeenten. De naam ligt goed in het gehoor en sluit aan bij het karakter en geschiedenis van het gehele gebied.

Tijd om te stemmen
Alle inwoners vanaf twaalf jaar kunnen hun stem uitbrengen en krijgen een kaart met een persoonlijke code. Stemmen kan vanaf vrijdag 8 september via www.opwegnaaralblasserwaard.nl of met de antwoordkaart.

Bekendmaking
Op maandagavond 25 september aanstaande wordt de naam voor de nieuwe gemeente bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens een gezamenlijke raadsvergadering in de Til in Giessenburg en verder onder andere via social media.

De naamgevingscommissie bestond behalve uit voorzitter Wim van Leussen (Ottoland) uit de volgende leden: Lisanne Addink-Dölle uit Nieuw-Lekkerland, Wietse Blok uit Bleskensgraaf, Anneke Bode uit Giessenburg, Marjolein de Kreij uit Schelluinen,  Bart Toonen uit Langerak (Waal), Tineke van den Toren-Kool uit Oud-Albas,  Kobie van de Visch uit Arkel, Hendrik van Vuren uit Noordeloos en Kees de Zwart uit Groot-Ammers.

"We hebben uitstekend samengewerkt, daarbij ondersteund door de ambtelijke dienst van beide gemeenten", besluit Van Leussen. "We zijn blij met de vele namen die ingediend zijn en hopen dat er ook nu weer massaal gereageerd wordt voor de keuze uit de top 3."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 6 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden