• De 20e molen, achteraan de Lage molen (die is er nog). Deze twee molens maalden vroeger uit op het lage boezempje van Nieuw-Lekkerland.
• De 20e molen, achteraan de Lage molen (die is er nog). Deze twee molens maalden vroeger uit op het lage boezempje van Nieuw-Lekkerland. Foto: SWEK

Rijksdienst wil geen twintigste molen in Kinderdijk

Algemeen 440 keer gelezen

KINDERDIJK • De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft deze maand per brief laten weten gekant te zijn tegen de herbouw van de twintigste molen in Kinderdijk.

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk wil deze verdwenen molen herbouwen. De RCE schrijft in een brief aan de gemeente Molenwaard: "De locatie en mogelijk de ondergrondse resten van de verdwenen molen kunnen wel benut worden om het verhaal van het werelderfgoed Kinderdijk te verduidelijken, mits ter plaatse geen (nieuw)bouw verrijst."

Geen leerwerkplaats
SWEK-directeur Cees van der Vlist: "Het is bekend dat Icomos (adviseur van Unesco betreffende werelderfgoed, red.) en de RCE niet houden van de reconstructie van monumenten. Ze willen ook niet dat we de locatie benutten als leerwerkplaats en er in tien jaar laten zien hoe het bouwen van zo'n historische molen in zijn werk gaat, om hem daarna weer af te breken."

Niet bindend
De adviezen van de RCE en Icomos zijn niet bindend, maar de SWEK neemt ze heel serieus. Van der Vlist: "Wij gaan niet tegen de wens van Unesco in, we willen juist bewaken wat Unesco tot werelderfgoed benoemd heeft."

Glazen molen
De RCE oppert nog wel de mogelijkheid om een bouwwerk neer te zetten van glas of metaal, om duidelijk te laten zien dat het om een nieuw bouwwerk gaat. Van der Vlist vindt dat geen goed idee. "Ik ben geen voorstander van een glazen molen. Maar misschien kunnen we iets met een app of een hologram. Overigens hebben we nu onze handen vol met andere projecten. Misschien gaan we hier over een jaar of drie mee verder."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden