• Pony's en paarden zijn onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse markt in Alblasserdam.
• Pony's en paarden zijn onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse markt in Alblasserdam.

Aantal dieren op Alblasserdamse paardenmarkt blijft op peil

  •   153 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het aantal paarden en pony's dat wordt aangevoerd voor de jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt in Alblasserdam blijft goed op peil, ondanks een neergaande landelijke trend op paardenmarkten.

Dit jaar, op woensdag 26 juli, brachten handelaren 56 paarden en pony's naar de markt. Vorig jaar waren het er 55 en in 2015 stonden er vijftig dieren van handelaren.

Regelgeving
Het Paardenmarktcomité van de Sint Jacobus Paardenmarkt zit elk jaar in spanning: komen er voldoende handelaren met paarden en pony's om de markt nog paardenmarkt te kunnen noemen? Comitélid Cler Sels: "Landelijk is de trend dat het aantal aangevoerde dieren afneemt. Ik denk door verscherpte regelgeving. Het voordeel is dat degenen die wél komen mensen zijn die goed voor hun paarden zorgen."

Zorgen
Voorzitter Hans Laheij, opvolger van Bert de Haan, had het woensdagochtend even een beetje benauwd. "Het kwam laat op gang. We maken ons als comité elk jaar even zorgen. Een behoorlijk aantal paarden en pony's is belangrijk; de markt moet wel iets met paarden te maken hebben. Het is steeds moeilijker om handelaren te motiveren. Er wordt niet meer echt gehandeld."

Hogere aanvoerpremies
Om toch zoveel mogelijk edele viervoeters naar Alblasserdam te krijgen, verhoogde het comité de aanvoerpremies. Laheij: "Handelaren die een pony aanvoeren krijgen 12 euro, dat was 10 euro. Voor een paard krijgen ze 17 euro, dat was 15 euro. Ook geven we de mannen een kopje koffie, je moet ze een beetje in de watten leggen."

Erfgoed
De Sint Jacobus Paardenmarkt is in 2015 door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Al in 1434 werd melding gemaakt van een paardenmarkt in het Damdorp. Terwijl er in vroeger jaren volop in de dieren werd gehandeld, komt het nu nog maar sporadisch voor dat een dier van eigenaar wisselt. Sfeer, gezelligheid en handel in kraampjes zijn nu het belangrijkst.

Overigens is de markt ook op andere manieren met paarden verweven. Elk jaar zijn er een ponykeuring en een hippisch festijn. 

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >

reageer als eerste
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

Nieuws uit Alblasserdam

Beukelmanschool in Alblasserdam in actie tegen zwerfvuil
16/3
met video 'Je ziet wat muziek met kinderen doet'
16/3
Afwisselend verkiezingsdebat in Alblasserdam
16/3
Gemeente Alblasserdam gaat voor aardgasvrije nieuwbouw
15/3
Werkstraf voor nepvriendinnetje 'Bianca' uit Alblasserdam
14/3
Meer nieuws uit Alblasserdam >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten