• Een projectie van de tekening van de schuur tussen de molens geeft een idee van het toekomstige beeld.
• Een projectie van de tekening van de schuur tussen de molens geeft een idee van het toekomstige beeld. Foto: Leefbaarheid Kinderdijk

Educatieschuur Kinderdijk komt er toch

Algemeen 231 keer gelezen

KINDERDIJK • De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) mag toch een schuur bouwen bij de molens in Kinderdijk. De Rotterdamse rechtbank oordeelde donderdag 20 juli dat de gemeente terecht een vergunning heeft verleend.

De SWEK wil een traditionele molenschuur bouwen. De Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk ging daartegen in beroep, maar de rechter heeft dit beroep ongegrond verklaard.

Monumentencommissie
De schuur moet komen bij een nieuwe museummolen. Begin januari 2016 diende de SWEK een vergunningaanvraag in. De gemeente won advies in bij onder andere de monumentencommissie Molenwaard en de Provincie Zuid-Holland. De adviseurs hadden geen bezwaren.

Voorlichting
De SWEK wil de nieuwe schuur gaan benutten voor de ontvangst van bezoekers. Die kunnen er in de toekomst voorlichting krijgen over het gebied. De schuur komt te staan naast een nieuw in te richten museummolen. Dit is de zogenaamde contramolen. Deze vierde molen van de Overwaard is de enige ter wereld die twee kanten op kan malen. Hij beschikt over twee schepraderen die veel ruimte innemen. De molen is hierdoor niet geschikt voor het ontvangen van grote groepen.

Nokhoogte
Johan Velthuizen van de Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk is erg teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. "We hadden wel ingeschat dat gebouwd zou mogen worden, maar dat er iets aan de afmetingen gedaan moest worden.  De nokhoogte is 5.59 meter. Tijdens de zitting kwam hoogte ter sprake, toen het ging over de vrijwaring die de provincie Zuid-Holland heeft gegeven ten aanzien van de molenbiotoop. De zegsman had het over een 'geringe overschrijding van de hoogte'. De rechter ging daar toen fel op in, zei dat ze het een forse overschrijding vond."

Proporties
De reactie van de rechter gaf Velthuizen hoop, maar die werd donderdag de bodem ingeslagen. "Wat wij heel jammer vinden, is dat de rechter meegegaan is met alles wat Molenwaard aangevoerd heeft. Volgens de gemeente heeft op deze locatie altijd een bouwwerk van deze proporties gestaan. Dat is niet waar, wij hebben geprobeerd dat duidelijk te maken met oud fotomateriaal."

Lengte
Dat hij de schuur 17 meter lang wordt, vindt Velthuizen 'niet zo'n punt'. "Maar een eerdere schuur was slechts 2 meter hoog. We zijn heel erg teleurgesteld in de uitspraak, maar hebben geen middelen om verder te procederen."

Aan tafel
De belangenvereniging verwacht een uitnodiging voor een gesprek. Velthuizen: "Wij hebben bij de gemeente afgedwongen dat we ongeacht de uitspraak van de rechter aan tafel zullen gaan om te praten over het aanpassen van proporties van de schuur." Ook de gemeente maakt daarvan op Facebook melding: "De komende tijd werken betrokken partijen toe naar de realisatie van de educatieschuur en gaan hierover met elkaar in gesprek. Ook zijn er onlangs afspraken gemaakt tussen gemeente, waterschap, SWEK en molenbewoners over de regels en voorzieningen rondom de educatieschuur. Bijvoorbeeld over het voorkomen van overlast en het waarborgen van de privacy."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden