• Het debat tussen de leerlingen was levendig.
• Het debat tussen de leerlingen was levendig.

Leerlingen debatteren over hun plannen voor Alblasserdam

  •   22 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Leerlingen van vijf basisscholen gingen afgelopen week met woorden het gevecht aan over welke school het beste idee voor Alblasserdam heeft.

Vijf scholen, vijf ideeën; en ieder groepje leerlingen krijgt negen minuten om hun plan zo goed mogelijk te pitchen én het debat aan te gaan met de andere kinderen. Voor de goede orde: het is geen droog zwemmen. Voor de winnaar ligt er een cheque van 1.500 euro klaar om het idee ook echt te realiseren. "En de andere plannen gooien we niet weg, maar daar bekijken we ook van wat er mogelijk is", stelt debatleider burgemeester Jaap Paans.

Enige gezonde spanning is er dus wel bij de leerlingen, al merk je dat bij de één beter dan bij de andere. Het groepje van Het Nokkenwiel bijvoorbeeld, dat het spits afbijt, presenteert als een goed geoliede machine hun plan, inclusief powerpoint-presentatie. Zij willen een chillzone in de buurt van winkelcentrum Makado realiseren. "Dat moet komen op een terrein van woningcorporatie Windkracht 10. We hebben al met hen gebeld en zij vonden het ook een goed plan."

Zonnepanelen
Zeker zo soepel gaat het beantwoorden van de vragen van de leerlingen van de andere scholen. "Hoe gaan jullie daar elektriciteitskabels naar toe brengen?", vraagt één van hen. "We gaan er zonnepanelen installeren en die verdienen zich vanzelf terug", volgt meteen het antwoord. "We kunnen ze laten sponsoren door bijvoorbeeld Xenos of Hema; zij hebben nu soms last van hangjongeren in hun buurt en zullen het dus best fijn vinden als die naar onze chillzone toegaan."

Bij elke presentatie valt het op: de leerlingen houden geen lange betogen, maar noemen kort en krachtig de argumenten waarom hun idee het beste is. En ook in de discussie blijft het beknopt en zakelijk. Van wethouder en jurylid Peter Verheij krijgen ze dan ook het compliment: "De echte raadsleden kunnen wat dat betreft nog wel wat van jullie leren."

Europese subsidie
Ook de voorbereiding is over het algemeen dik in orde. Het vooraf bellen naar de woningcorporatie om te checken of een plan wel uitgevoerd kan worden is een goed voorbeeld. De leerlingen van Het Palet hadden het Financieel Dagblad geraadpleegd. "Wij willen een extra wifi-hotspot bij de kinderboerderij. Als dat goed bevalt, kunnen die ook op meerdere plekken in Alblasserdam komen. In de krant stond dat er voor de aanleg hiervan in 2018 Europese subsidie voor aangevraagd kan worden."

Het taalgebruik is in ieder geval wat eenvoudiger. Waar de leerlingen zeggen 'We houden hiermee geld over', vertaalt de burgemeester dat naar: 'Er is dus nog ruimte in jullie budget'. De uiteindelijke winnaar wordt De Twijn, locatie De Boeg, met hun idee om het zwembad leuker te maken voor kinderen. Maar er wordt daarnaast besloten dat, als de kinderen dat willen alle ideeën uitgevoerd gaan worden.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >

reageer als eerste
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/klaroen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/klaroen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>