Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Wim Groeneweg: 1 januari 2018 'moeilijk, maar niet onmogelijk' (archieffoto: Dick Aanen)
• Wim Groeneweg: 1 januari 2018 'moeilijk, maar niet onmogelijk' (archieffoto: Dick Aanen)

Fusie Vijfheerenlanden per 2018 'moeilijk, maar niet onmogelijk'

  •   148 keer gelezen

REGIO • Een fusie van de drie gemeenten in de Vijfheerenlanden per 1 januari 2018 is 'moeilijk, maar niet onmogelijk'. Dat zei burgemeester Wim Groeneweg van de gemeente Vianen dinsdag in het wekelijkse persgesprek.

Hij concludeert dat uit de brief van minister Stef Blok, waarin deze de provincie Utrecht aanwijst om het voortouw te nemen in het herindelingsproces. Veel insiders gaan er echter al vanuit dat de drie gemeenten pas per 1 januari 2019 zullen fuseren. 

Het proces liep eerder vertraging op doordat de ingestelde interprovinciale commissie (IPC) geen besluit nam over de provinciekwestie, maar de opdracht na lang beraad toch aan het ministerie gaf. De colleges van Leerdam, Vianen en Zederik maken zich zorgen of de herindeling zoals gepland per 1 januari 2018 nog haalbaar is en betreuren de vertraging die door het optreden van de IPC is ontstaan.

Gedeputeerde Mariëtte Pennaerts van de provincie Utrecht bleef dinsdagavond tijdens het Vijfheerenlanden Beraad uiterst vaag over het tijdspad. "Zorgvuldigheid gaat voor snelheid", was zo'n beetje het enige wat ze erover kwijtwilde.

Burgemeester Groeneweg zei dinsdag in het persgesprek dat hij er nog steeds vertrouwen in heeft dat Binnenlandse Zaken vaart wil maken met de procedure. Maar het wordt lastig. Nadat Gedeputeerde Staten van Utrecht een besluit heeft genomen volgt een termijn van drie maanden waarop zienswijzen kunnen worden ingediend. Na goedkeuring door Provinciale Staten volgt het officiële wetgevingstraject.

Het zal nog een hele toer worden om het wetsvoorstel voor de zomer van 2017 door de beide Kamers te krijgen. Bovendien zijn er volgend voorjaar verkiezingen, waardoor het huidige kabinet-Rutte demissionair wordt. In die periode kunnen belangrijke onderwerpen controversieel worden verklaard. Als dat gebeurt is de ingangsdatum van 1 januari 2018 sowieso niet meer haalbaar.

De provincie Utrecht neemt het voortouw. "Met dit besluit is niet gezegd dat de nieuwe gemeente in de provincie Utrecht komt te liggen", zegt de Stuurgroep Vijfheerenlanden in een reactie op de brief van Stef Blok. "Wel gaan de drie gemeenten zeer binnenkort in gesprek met de provincie Utrecht over de voortgang van het proces. Daarnaast zoeken zij een constructieve samenwerking met de provincie Zuid-Holland en alle partners binnen de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK