• Alles

Zaterdagmiddagconcert met muziek van Reincken en Kuhnau

zaterdag 14 mei 15:30 uur

Foto: Aangeleverd

15:30, Papendrecht, Morgenster. In de Morgensterkerk aan de Muilwijckstraat in Papendrecht wordt op zaterdag 14 mei vanaf 15.30 uur weer een Zaterdagmiddagconcert gehouden. De componisten Johann Reincken (1643-1722) en Johann Kuhnau (1660-1722) staan ditmaal centraal. Zij overleden 300 jaar geleden en beiden hadden een connectie met Johann Sebastian Bach die in 1722 zijn bekende Wohltemperierte Klavier uitgaf.

Reden genoeg om de organist Jaap de Wit uit te nodigen voor een concert. Op zaterdag 14 mei bespeelt Jaap de Wit het fraaie Verschuerenorgel in De Morgenster. ‘Het orgel is in mijn ogen en oren de koning van de instrumenten’, aldus Wolfgang Amadeus Mozart in 1777 in een brief aan zijn vader.

Het orgel is dan ook het grootste muziekinstrument en heeft een majesteitelijke klank. Het orgel heeft een rijke schakering aan klankkleuren van fluiten tot trompetten. Ook technisch gezien is het orgel een vernuftig instrument, dat met één speler de meest complexe muziek kan laten klinken. Het repertoire omvat maar liefst vijf eeuwen muziek.

In 1722 overleed de in Deventer geboren Hamburgse organist en componist Johann Reincken. In 1720 ontmoette de jonge Bach (35) de oude Reincken (79). Reincken complimenteerde Bach met zijn improvisatie: “Ik dacht dat deze kunst gestorven was, maar ik zie in u leeft zij voort”. Van Reincken klinken 3 orgelwerken: Een Choralfantasie, fuga en Holländische Nachtigall.

Johann Kuhnau, componist en organist, was de voorganger van Johann Sebastian Bach als Thomascantor in Leipzig. Beroemd zijn de zes bijbels sonates. Uitgevoerd wordt de Musicalische Vorstellung over de zieke en genezen koning Hizkia. Daarnaast klinkt nog een dansante suite.

Het programma wordt omlijst door een fuga als opening en fuga als afsluiting uit het Wohltemperierte klavier van Bach uit het jaar 1722.

Toegang is vrij, collecte bij uitgang.
deel deze activiteit

CustomHtml_5