Logo hetkontakt.nl/klaroen
  • Alles
  • (33)
    Evenement
  • (6)
    Algemeen

Houten barok dwarsfluit in zaterdagmiddagconcert

zaterdag 18 mei 16:00 uur

16:00, Papendrecht, Morgensterkerk. De traverso, de houten dwarsfluit, staat centraal op het komende zaterdagmiddagconcert op 18 mei in De Morgenster, begeleid door barok cello en klavecimbel. Het wordt een programma met alleen maar Franse barokmuziek van Blavet, Leclair, Boismortier en Duphly. Prachtige zangerige en kleurrijke muziek.

Medewerkenden zijn Jaap Visser, traverso, Armen van der Linden, barokcello en Arie de Bruijn, klavecimbel.

De flauto traverso of flûte traversière is van hout en heeft slechts een enkele klep. De overige toongaten worden met de vingers gedicht, net als bij de blokfluit. De traverso heeft een zeer expressieve en briljante klank. Het instrument kan volop variëren in kleuren en dynamiek.

De fluitist Jaap Visser zal al deze facetten laten horen in twee sonates  van Michel Blavet (1700-1768) en één van Jean-Marie Leclair L'Ainé ( 1697-1764). Beiden waren musicus aan  het Franse Hof bij Lodewijk XV.

Joseph Bodin de Boismortier leefde ook in de Rococo periode tijdens Lodewijk XV en verwierf koninklijke licentie om zijn muziek te laten drukken. Van deze componist klinkt een solosonate voor barok cello en klavecimbel.

Boismortier liet zich niet verleiden tot charmante en galante muziek, maar hield de Franse traditie van  schoonheid en geraffineerdheid in stand.

Tot slot klinkt het klavecimbel solo in een werk van Jacques Duphly ( 1715-1789) La Forqueray. Duphly hield van het klavecimbel. In La (pièce de) Forqueray, een hommage aan de Franse gambist Antoine Forqueray, laat hij vooral het laag (de gamba) gonzen en zingen.

Het concert op zaterdag 18 mei begint om 16.00 uur en wordt gehouden in de De Morgenster aan de Muilwijckstraat 1 te Papendrecht. Toegang is vrij.


deel deze activiteit