Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Dennis Schoonewil.
• Dennis Schoonewil. (Foto: Richard van Hoek )

Dennis Schoonewil blijft tóch!

  •   91 keer gelezen   Sport

Tot enkele weken geleden wees alles er op dat Dennis Schoonewil bezig was aan zijn laatste contractjaar als hoofdtrainer van vv Alblasserdam.

'Een pracht van een actie van de jongens'

voetbal

alblasserdam • Er speelden een aantal randzaken die de coach het gevoel gaven dat het beter was te vertrekken. Inmiddels is de lucht geklaard en blijft Schoonewil tóch aan. Hij tekende voor één seizoen bij.

De spelersgroep en zijn collega-stafleden speelden een belangrijke rol bij het aanblijven van de trainer. Nadat bekend as geworden dat de wegen van Alblasserdam en Schoonewil zich zouden gaan scheiden maakten de spelers Leroy Naaktgeboren en Jamie Bravenboer een rondhang langs de selectie en de technische staf om de polsen hoe zij ten opzichte van een vertrek van Schoonewil stonden. De reacties blinken uit in unanimiteit: niemand wilde afscheid nemen van de coach. Met die boodschap stapte men naar het bestuur, waarna een gesprek volgde dat de kou uit de lucht haalde. "Een pracht van een actie van de jongens", zegt Dennis Schoonewil er over. "Dat soort dingen gebeuren niet zo snel hè. Het deed me echt wat."

Schoonewil's aanvankelijke gevoel dat het beter was om Alblasserdam achter zich te laten deed hij op tijdens een eerder gesprek met het bestuur. "Tijdens die bijeenkomst voelde ik dat we behoorlijk anders dachten over een aantal randzaken. Daar uit trok ik de conclusie dat de clubleiding een ander iemand voor de groep wilden hebben. Ik meldde het bestuur daar op dat ik aan het einde van het seizoen ging stoppen. Met pijn in het hart hoor, want ik loop hier al twintig jaar rond en mijn vrouw en kinderen behoren op Souburgh eveneens tot de inboedel. De actie van de spelersgroep en mijn stafleden veranderde de situatie. We besloten weer om de tafel te gaan zitten, het bestuur en ik. Dat was een pittig, open en goed gesprek waarin ik mijn bezwaren goed kwijt kon. Er zijn mensen die Alblasserdam met spelers van buitenaf omhoog willen brengen. Ik sta daar heel anders in: we moeten geen versterkingen halen die geen affiniteit met de club hebben. Veel beter is het om door te gaan waar we mee bezig waren: het zélf opleiden van spelers. Talent loopt er hier in ruime mate rond. Ik heb een duidelijk beeld van al die talenten omdat ik veel bij de jeugd kom kijken. Een aantal van hen speelt al in het eerste elftal of hangt er dicht tegen aan. Op die voet moeten we verder gaan, waarbij Alblasserdam moet proberen om ervaren voetballers mét een Alblasserdam-verleden terug te halen. Aan hen kunnen de jongeren zich optrekken, hetgeen hun ontwikkeling alleen nog maar versnelt."

Dennis Schoonewil kent de kracht en de zwakte van zijn huidige selectie; een elftal dat de ene week met 5-1 verliest bij De Zwerver en een week later een eersteklasser als Oranje Wit met 4-1 verslaat. "Dat wisselvallige moet er uit", weet hij als geen ander. "Ook ik baal daar van. We moeten beter en stabieler worden. Te beginnen op de training. Iedereen doet zijn best en dat is fijn, maar het moet zo zijn dat je als voetballer de diepe drang hebt om altijd te willen winnen. Een jongen als Glenn de Jong heeft dat: die is niet te genieten als ie een trainingspartijtje verliest. Daar houd ik van. Dát moet de norm worden en daar werken we als staf hard aan."

Schoonewil is blij dat Alblasserdam serieuze stappen neemt om weer tot een sterke Technische Commissie komen. "Ook dat is een belangrijke factor voor mij als trainer. Ik heb mensen om me heen nodig die kritisch zijn op wat ik doe én als klankbord kunnen fungeren. Dat wordt nu ingevuld. Als ik alles bij elkaar optel dan denk ik dat er een prima basis is om door te gaan met elkaar. Want allemaal hebben we het beste voor met deze mooie vereniging. Dat geldt zeker óók voor het bestuur, want dat waardeer ik ook."

"Wat mij betreft blijf ik hier nog jaren als hoofdtrainer actief. Zou niet eens zo'n gek idee zijn hè met al die jonge talenten én jeugdspelers die onderweg zijn naar het eerste elftal. Als iedereen rustig volgens een vaste visie blijft doorwerken wacht ons een mooie toekomst."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }