• De twee houten hekjes op het wandelpad aan de Pijlstoep.
• De twee houten hekjes op het wandelpad aan de Pijlstoep. Foto: gemeente Alblasserdam

Wandelpad Pijlstoep in Alblasserdam: oplossingen op maat

Algemeen 431 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Wethouder Arjan Kraijo gaat het gesprek aan met betrokkenen om met maatwerk de problemen rond het wandelpad langs de Pijlstoep aan te pakken.

Het zijn maar twee bescheiden houten hekjes om de snelheid van passanten eruit te halen, maar die zorgden voor de nodige commotie. Maar liefst vijf insprekers kwamen afgelopen week naar de commissievergadering om hun mening erover te geven. Vier van hen vonden de hekjes geen goed idee, om uiteenlopende redenen, één van hen was juist voorstander.

Daarbij ging het om degene die bij de gemeente had aangeklopt om actie te ondernemen. "Een groot deel van het wandelpad is mijn eigendom. Contractueel is vastgelegd met de gemeente dat het gebruikt mag worden om over te lopen, maar fietsers en scooters maken er ook gebruik van. Als je er wat van zegt, krijg je een grote mond terug. We hebben gevraagd om handhaving, maar daar komt niks van terecht. Er is nu sprake van contactbreuk en op basis daarvan kunnen wij actie ondernemen."

Woest
Vanuit de politiek ging vooral D66 er fel in. Deze partij was 'woest' over het plaatsen van de hekjes. "Al zestig jaar wordt er gefietst over dit pad. Waarom werd er steeds gedoogd en wordt er nu gehandhaafd?", vroeg raadslid Marko Stout.

Zeker zo boos was hij over de manier van communiceren van het gemeentebestuur. "Zelf hebben we 18 juli hier vragen over gesteld; op 18 september kregen we antwoorden. Bewoners van de Pijlstoep hebben daarnaast op 23 juli een brief gestuurd met een verzoek tot een gesprek. Afgezien van een ontvangstbevestiging hebben ze tot oktober niets meer gehoord. Dat vind ik een schande."

Oplossingen
De andere partijen hoorden in de opmerkingen van de insprekers voldoende aanknopingspunten om er met in overleg uit te komen. "We zien daar best ruimte in om tot oplossingen op maat te komen", stelde Arco Strop (CDA).

Wethouder Arjan Kraijo ging daarin mee. "Op basis van de klacht die we over het wandelpad binnenkregen, hebben we gekozen voor de meest milde maatregel. Inmiddels zijn er ook tegels gelegd zodat mensen in een rolstoel er ook door kunnen. Ik ben meer dan bereid om te kijken om te kijken hoe we per geval tot een oplossing kunnen komen."

Geen schoonheidsprijs
Wat betreft de communicatie trok Kraijo het boetekleed aan. "Er is niet goed op gereageerd en intern hebben we dit ook al geëvalueerd. De brieven zijn niet op mijn bureau terechtgekomen; ik hoorde pas vorige week dat ze er waren. Dat verdient geen schoonheidsprijs."

Strop verwees naar de berichtgeving rond de communicatie van Alblasserdam. "De burgemeester verzekerde ons toen dat het niet op tijd reageren niet voor zou komen. Dat dit op korte termijn dan gebeurt, vinden wij heel gek. Het zou goed zijn als de burgemeester (die niet aanwezig was tijdens de vergadering, red.) hierop reflecteert."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden