ingezonden mededeling

Verduurzaam je bedrijf met deze tips

  •   22 keer gelezen

In een tijd waarin veel mensen bezig zijn met het milieu, is het ook belangrijk om als bedrijf te denken aan duurzaamheid. Wil je als organisatie je steentje bijdragen? Dan is dat eenvoudiger dan je misschien denkt.

Bekijk hier een aantal tips om je bedrijf klaar te maken voor de toekomst.

Kies voor energiebesparing
De eerste stap in het verduurzamen van het bedrijf, is het kijken waar je kan besparen op je energieverbruik. Kies voor groene stroom of schaf zonnepanelen aan en wek zelf duurzame energie op. Een belangrijke stap is bovendien het vinden van de juiste cv-ketel. Hoewel de verwarmingsketel prijs van bijvoorbeeld een hre-ketel hoger is, is deze veel efficiënter. Je behaalt met zo'n cv-ketel tot wel 140% rendement.

Daarnaast is er nog veel meer te doen om minder energie te verbruiken. Laat bijvoorbeeld het kantoor isoleren, gebruik spaarlampen en laat apparaten niet onnodig op stand-by staan. Let daarbij wel op dat je niet alle apparaten, zoals de inbraakbeveiliging en koelkasten, tijdelijk uitschakelt.

Ga voor lokaal en milieuvriendelijk
Een andere manier om je bedrijf te verduurzamen, is om te kiezen voor lokale en biologische producten. Gebruik bijvoorbeeld enkel biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Deze middelen lossen zichzelf op, waardoor ze geen sporen achterlaten in het water.

Koop je bovendien veel producten in bij verschillende leveranciers? Kijk dan hoe je dit zo duurzaam mogelijk kunt doen. Ga op zoek naar lokale alternatieven voor producten die nu van ver komen. Dit scheelt veel brandstofkosten en is ook nog eens goed voor de lokale economie. Kijk bij het kopen van producten ook altijd of deze keurmerken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het FSC-keurmerk voor duurzaam hout of het Europees Biologisch keurmerk voor biologische producten.

Houd rekening met je medewerkers
Heeft het kantoor airco? Stel deze dan in zodat de binnen- en buitentemperatuur op warme dagen maximaal 5°C verschilt. Dit is niet alleen beter voor je energierekening, maar ook voor de gezondheid van je werknemers. Een te groot warmteverschil zorgt er namelijk voor dat het lichaam ontregeld raakt, waardoor mensen eerder ziek worden.

Ga ook in gesprek met je werknemers over wat zij willen doen aan verduurzaming. Misschien zijn er wel zaken waar je als bedrijf een bijdrage aan kan leveren, zoals het gebruik van het openbaar vervoer of de fiets.


Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten