Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Knuffelen met een pony, dat is waarvoor dit meisje naar de markt ging.
• Knuffelen met een pony, dat is waarvoor dit meisje naar de markt ging. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Paardenmarkt gezellig druk ondanks hoge temperaturen

  •   438 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Bezoekers van de Sint Jacobus Paardenmarkt in Alblasserdam lieten zich door de warmte niet weerhouden van een bezoek aan de kramen, paarden en pony's. Wel had de EHBO het drukker dan anders.

Een EHBO'er loopt omstreeks 10.00 uur gehaast bij de kramen vandaan in de richting van de Randweg. "Ja, het is drukker dan voorgaande jaren", zegt hij zonder zijn pas te vertragen. "Ik heb al voor de tweede keer vanmorgen een ambulance moeten oproepen. Mensen worden onwel van de warmte. Ik loop nu naar de weg om een ambulance de weg te wijzen."

Dierenpolitie
Verderop houden twee mensen van de dierenpolitie toezicht op het welzijn van de aangevoerde paarden en pony's. Ze zijn tevreden, zeggen ze. De paarden en pony's staan in de schaduw en krijgen voldoende water. "De dieren gaan wat eerder naar huis dan anders", vertelt een van hen. "Het toezicht op de weg doen wij niet, dat is voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit."

Avondprogramma
Marcel Sels, lid van het organiserende comité, vertelt dat ze het avondprogramma in verband met het welzijn van de paarden hebben afgelast. "Niet omdat de gemeente ons dat opdroeg, we wilden het zelf niet. Die dieren hadden bij temperaturen van 35 graden of meer een veewagen in gemoeten, dat is niet verstandig." Hij hoopt dat het lukt om het avondprogramma op een andere datum alsnog te organiseren.

Handen wassen
Bij een van de extra watertappunten, gevestigd bij de kerk in de Kerkstraat, draaien een moeder en twee kinderen de kranen open. Dorst hebben ze niet. "We hebben de paarden geaaid en willen een ijsje gaan eten", vertelt de moeder. "Daarom wassen we eerst onze handen."

Peperkoek
Verkopers van ijs doen goede zaken. Maar ook bij de kramen met peperkoek staan steeds klanten. Met de geur van poffertjes en paardenmest, het geluid van het draaiorgel en het schrapen van paardenhoeven is het op 24 juli 2019 een paardenmarkt zoals hij hoort te zijn; een gezellig evenement waar (oud-)Alblasserdammers elkaar terugzien, genieten van de zomer en het dorp zich van zijn beste kant laat zien. Met meer zweetdruppels dan anders, dat wel.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }