Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Kinderdijk's prachtige windmolens.
• Kinderdijk's prachtige windmolens. (Foto: Piotr Ilowieki)
ingezonden mededeling

Vakantie thuis - Een weekend in Kinderdijk

  •   134 keer gelezen

Wanneer je in Kinderdijk woont, vergeet je weleens te genieten van de schoonheid van je omgeving. Natuurlijk zijn onze windmolens wondermooi, maar wanneer we ze elke dag zien kun je makkelijk vergeten deze pracht te waarderen.

Onze warme herinneringen aan de Nederlandse keuken vergeten we vaak terwijl we ons focussen op exotische gerechten die we tijdens onze vakanties aten. Soms is het belangrijk even te stoppen, en tijd te nemen om onze eigen omgeving te waarderen. Probeer een vakantie thuis!
 
Bezoek de windmolens
Waar beter te beginnen als bij de UNESCO werelderfgoed lijst die bij ons voor op de stoep staat, 19 perfect bewaard gebleven molens. Deze windmolens staan aan de bron van de naam van Kinderdijk. Het verhaal gaat dat in de dertiende eeuw de omgeving verschillende verschrikkelijke overstromingen moest doorstaan, waaruit een van deze overstromingen de Elisabethsvloed het sprookje de ´Kat op de Wieg´ voortkwam. Toen de inwoners destijds door de wateren waadden, zagen zij een wieg met daarop een kat die deze in evenwicht probeerde te houden. Toen de kat met de wieg aan wal kwam sprintte de kat weg en vonden zij een kind in de wieg. Vandaar de naam Kinderdijk.

Wanneer je een kijkje in de molens wilt nemen kan dat voor een kleine bijdrage, met de recente subsidie van één miljoen euro die is geschonken zien de molens er beter uit dan nooit! Maar je kunt rustig zonder iets te betalen om de molens heen lopen, en genieten van de prachtige zichten en waterwegen die je vanaf hier hebt, het beste is natuurlijk je fiets pakken en zo alle 19 molens af te fietsen.

Bezoek centrum de Klok
Of je nu een poker pro bent zoals Casper Donse, de winnaar van Kinderdijk's ronde van de Nederlandse Kampioenschappen, of dat je een paar tips voor je strategie kunt gebruiken, ben er zeker van de Klok aan te doen wanneer je hier nog niet was geweest. Ze houden Nederlandse Kampioenschappen hier, dus het zou kunnen zijn dat je hier belangrijke namen tegenkomt! Naast poker houdt partycentrum de Klok ook andere evenementen, en is het ook een erg gezellig cafe, perfect om bij te tanken na een wandeling of fietstocht langs de molens. Het eten is er eenvoudig maar goed, en buiten de gewoonlijke dranklijst hebben ze ook een uitgebreide keuze aan biersoorten. 
 
Bezoek Arboretum Trompenburg

Hoewel de volgende te bezoeken plekken niet in Kinderdijk zelf liggen, liggen ze toch in de omgeving, en wel in het mooie Rotterdam maar twintig minuten verwijderd van hier en 45 minuten met openbaar vervoer. Het Arboteum Trompenburg is het het kleine reisje waard. Deze botanische tuin stamt uit de negentiende eeuw, het heeft prachtige oude bomen evenals een grote variëteit aan geurige planten. Daar de botanische tuin zo'n 7 hectare groot is met je hier snel een middagje zoet. Interessant genoeg ligt de tuin ongeveer vier meter beneden waterpeil en is er een drainage systeem met kanalen aangelegd om de tuin droog te houden welke er pittoresk uitzien. Wanneer je het Arboteum op zondag bezoekt, probeer dan mee te lopen met een tour met gids, om net dat beetje meer te weten te komen, en delen van de tuin te zien die je anders misschien zou hebben gemist.

Lunch bij Perceel
Wanneer je wat te vieren hebt, maak dan een reservering bij Perceel. Dit restaurant met Michelin ster zou je wel eens een van de meest decadente maaltijden kunnen serveren die je ooit had (en ligt vlak bij het Arboteum). Het drie gangen menu heeft een eerlijke prijs van 50 euro, met een selectie uit het heerlijke menu. Het menu verandert met de seizoenen maar tijdens ons bezoek serveerden ze een een overheerlijk pastinaak taartje en schorseneren soep.De selectie aan zoetigheden voor het dessert in onweerstaanbaar voor iedere zoetekauw, dus houdt een plaatsje vrij voor het dessert! De wijnen worden zeer deskundig aangeleverd door de sommelier en kan al je vragen beantwoorden, deze kan je natuurlijk helpen bij ieder gerecht de beste combinatie te maken.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }