• Bijenhotel op het Slobbengors.
• Bijenhotel op het Slobbengors.

Drie bijenhotels in Papendrecht

Algemeen 261 keer gelezen

PAPENDRECHT • Stichting Educatiestal Bij de Heerlijkheid schenkt op dinsdag 18 juni drie bijenhotels aan de gemeente Papendrecht.

Wethouder Arno Janssen zal de hotels in ontvangst nemen. De hotels, in de vorm van een flat, zullen nestgelegenheid gaan bieden aan solitaire bijen. Dit zijn bijen die niet, net zoals honingbijen,  in kasten gehouden worden, maar in de vrije natuur leven en daar nestgelegenheid zoeken.

Het doel van de schenking is de gemeente te helpen met de uitvoering van het Bijenconvenant en in het blijven voldoen aan de erkenning 'Papendrecht Zoemt: Bijvriendelijke gemeente'. De stichting hoopt dat de gemeente dit initiatief toejuicht en zelf ook deze hotels gaat neerzetten op andere plaatsen in Papendrecht. "Daarmee kan de gemeente laten zien dat ze er echt werk van wil maken om een bijvriendelijke gemeente te worden en te blijven", aldus de initiatiefnemers.

Ook hoopt de stichting dat de gemeente haar verantwoordelijkheid zal nemen om een blijvend budget te reserveren voor de uitvoering van het bijenconvenant in het bijzonder en de biodiversiteit in algemene en brede zin.

De gemeente Papendrecht heeft natuurvriendelijk groenbeheer hoog op de agenda geplaatst en tot een speerpunt van het beleid gemaakt.

Stichting Educatiestal hoopt dat de gemeente structureel geld beschikbaar gaat stellen voor de uitvoering van het bijenconvenant onder andere ten behoeve van educatie over bijen. Ook zijn er maatregelen nodig voor het aanbrengen van groenverbindingen voor verschillende dierensoorten met aansluiting op hoofdgroenstructuren.

Ook zou de stichting graag zien dat de gemeente mogelijkheden biedt voor het herstel van vogelpopulaties die onder druk staan,  zoals zwaluwsoorten en mussen,  door nest- en schuilgelegenheid  te creëren. Ook zou de gemeente volgens de stichting meer kunnen doen tegen het verstenen van tuinen en het aanleggen van bloemperken en beplanting die van het vroege voorjaar tot het late najaar voor nectar en stuifmeel zorgen voor bijen door meer variatie van bomen en planten.

Met de aanvaarding  van de bijenhotels wordt volgens de Stichting Educatiestal Bij de Heerlijkheid alweer een stap gemaakt in de goede richting.

De bijenflats zijn ontwikkeld en geplaatst door Buginn. De flats hebben een lange levensduur, zijn vandalismebestendig en kunnen periodiek onderhouden worden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Bijenhotel nabij het gemeentehuis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden