Afbeelding

Molenlanden ziet af van invoering groene leges

Algemeen 188 keer gelezen

MOLENLANDEN • Het gemeentebestuur van Molenlanden is tegen het invoeren van groene leges. De gemeenteraad van de voormalige gemeente Molenwaard had in juli vorig jaar gevraagd om de invoering van groene leges te onderzoeken, maar het gemeentebestuur van Molenlanden geeft deze week aan dit geen goed idee te vinden.

De groene leges zijn bedoeld als financiële prikkel voor burgers en bedrijven voor het nemen van bepaalde duurzaamheidsmaatregelen. Naar schatting 15 gemeenten in Nederland hebben de regeling ingevoerd. Enschede was in 2017 één van de eerste gemeenten die daartoe overging. Daar was de regeling een succes, maar de inkomsten voor de gemeente liepen drastisch terug. Omdat vooral bedrijven en projectontwikkelaars er gebruik van maken, is besloten om de regeling voortaan alleen voor particulieren toe te passen.

Verschillende redenen
De gemeente Molenlanden ziet de invoering van groene leges niet zitten vanwege verschillende redenen. De invoering zorgt voor extra bureaucratische handelingen en ziet het nut van groene leges niet. Bij nieuwbouw zijn de energienormen tegenwoordig al heel streng en Molenlanden kent al langere tijd de regeling van de duurzaamheidsregeling; een regeling die particuliere woningeigenaren en huurders kunnen aanvragen voor het verduurzamen van hun woning. Voor non-profit organisaties, zoals sportverenigingen, bestaat daarvoor de stimuleringslening.

In de praktijk blijkt dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de regeling, waarschijnlijk omdat de marktrente laag staat waardoor zij voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen andere (goedkope) manieren van financiering tot hun beschikking hebben.

Ook zijn er landelijke regelingen en subsidies voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels en biomassaketels en is er het lage BTW-tarief van 9 procent voor arbeidsloon bij isolatie. Het gemeentebestuur van Molenlanden wil daarom voorlopig geen groene leges invoeren.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden