• Jaap den Besten en Marleen Stam.
• Jaap den Besten en Marleen Stam.

Jubilerende Lekkerlandse leerkrachten: 'Kinderen doen je glimlachen'

Algemeen 1.195 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Zowel Marleen Stam als Jaap den Besten vieren hun veertigjarig jubileum bij het onderwijs. Beiden zijn bij christelijke basisschool De Wegwijzer in Nieuw-Lekkerland werkzaam als leerkracht.

Nadat Marleen Stam (59) de opleiding tot kleuterleidster had gevolgd, begon ze als achttienjarige juf in de Afrikaanderbuurt te Rotterdam. "Ik viel meteen in het diepe. Op die school zaten vrijwel alleen kinderen uit andere culturen die de Nederlandse taal slecht beheersten. Bij een huisbezoek werd ik als welkom met eau de cologne besprenkeld, zodat ik op de busreis terug een uur in de wind stonk. Ik haalde mijn hoofdakte en werd na twee jaar tot hoofdleidster benoemd aan kleuterschool 't Werfje in Alblasserdam. Voor mijn gevoel ging ik honderd jaar terug in de tijd: daar waren blanke, blonde kindertjes die direct begrepen wat ik zei! Vervolgens haalde ik mijn applicatiediploma voor leerkracht basisonderwijs en ging werken op De Wegwijzer in Nieuw-Lekkerland, waar ik inmiddels alweer een jaar of twintig werk."

Gymvereniging
Jaap den Besten (62) startte op de Elshoutschool in Kinderdijk waar hij drie jaar met veel plezier werkte en in de avonduren de studie eerste graad bewegingsonderwijs volgde. "Als achtjarige moest ik van mijn moeder lid van de gymvereniging worden wat ik geweldig vond. Ik haalde prijsjes, werd als zestienjarige ingeschakeld bij het lesgeven en mocht als achttienjarige zelfstandig gymlessen geven. Toen er vanuit de overheid geld vrij werd gemaakt voor vakleerkrachten bewegingsonderwijs kon ik mijn ideaal verwerkelijken: ik werd gymleerkracht bij de vier Lekkerlandse christelijke scholen waar ik tijdens de afgelopen jaren zo'n 3500 kinderen bewegingsonderwijs heb mogen geven. Ook volgde ik de studie remedial teacher en werd Intern Begeleider. Dit jaar geef ik uitsluitend gymlessen en daarnaast een training op sociaal-emotioneel gebied (Rots-en-Watertraining)."

Enthousiasme
Beide leerkrachten zouden geen ander beroep willen hebben. Marleen: "Hoewel er veel veranderd is, zijn kinderen nog steeds kinderen. Ze doen je glimlachen. Daarnaast vind ik het heel leuk om hen wat te leren en te merken dat ze zich ontwikkelen." Jaap vertelt dat de leerlingen al voor de gymles om het hoekje van de sportzaal kijken. "Dan hoor ik ze zeggen: 'Yes, we gaan ringzwaaien!' Het is prachtig om hun enthousiasme voor bewegen te bemerken. Ook geeft het een kik om te zien dat kinderen zichzelf overwinnen en groeien in zelfvertrouwen."

Veranderingen
Als veranderingen in het onderwijs noemen zowel Jaap als Marleen dat er meer vakken zijn gekomen, meer vergaderingen, meer collega's. Ook moet alles getoetst en vastgelegd worden in het leerlingvolgsysteem. Hierdoor lijkt lesgeven weleens ondergeschikt te worden. Jaap: "Het is de trend in het onderwijs dat het kind meer verantwoording draagt voor zijn eigen ontwikkeling. Op zich is dat goed, maar het brengt gevaren met zich mee. Het ongecompliceerde spelen zie je verdwijnen. Ook komen creatieve en sportieve kanten in de verdrukking."

Gezondheid
Marleen en Jaap zijn dankbaar dat ze de gezondheid hebben om hun werk te doen en hopen nog wat jaartjes les te geven. "Grappig is dat alle kleuters vroeger met me wilden trouwen", vertelt Marleen. "Ze noemden me per ongeluk 'mama', tegenwoordig is dat 'oma' geworden!" En hoewel Jaap de salto niet meer durft te maken, kan hij nog steeds zonder problemen de radslag, handstand, enzovoorts. Nooit vergeet hij een voorval tijdens een gymles: "Een meisje riep naar me terwijl ze over de bok sprong: 'U bent de leukste meester van allemaal!' Een mooi compliment, maar 's avonds bedacht ik: Logisch, ik ben ook de enige meester!"

Op woensdag 22 mei wordt het jubileum  van Marleen en Jaap op De Wegwijzer gevierd. "De dag is voor ons nog een grote verrassing!"

Janny den Besten

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 8 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden