Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Mogelijk waterbusverbinding in Nieuw-Lekkerland en Streefkerk

Algemeen 524 keer gelezen

MOLENLANDEN • De gemeente Molenlanden hoopt dat er in de toekomst waterbushaltes gerealiseerd kunnen worden in Nieuw-Lekkerland en Streefkerk, die in verbinding staan met Rotterdam en de Drechtsteden.

Dat blijkt uit een beantwoording van het gemeentebestuur op vragen die gesteld zijn door de CDA-fractie in de Molenlandse gemeenteraad.

Waterbusverbinding doortrekken
In de afgelopen jaren is in de voormalige gemeente Molenwaard regelmatig gesproken over extra mogelijkheden voor vervoer over water. De wens is daarbij geuit dat de Waterbus, die de Drechtsteden met Rotterdam verbindt, doorgetrokken zou worden tot Schoonhoven/Nieuwpoort.

De provincie heeft dat onderzocht en geconcludeerd dat realisatie van een openbaar vervoer verbinding over water naar Schoonhoven/Nieuwpoort geen meerwaarde biedt ten opzichte van andere OV-mogelijkheden. Die zijn sneller en hebben meer frequente verbindingen.

Kansrijk
Dit ligt anders als het gaat om Nieuw-Lekkerland, waarvan de verbinding wel als kansrijk is bestempeld. "Wij hebben naast Nieuw-Lekkerland nadrukkelijk ook de aanlanding in Streefkerk onder de aandacht gebracht", aldus het gemeentebestuur van Molenlanden.

Nieuw-Lekkerland is door de provincie nu aangeduid als ontwikkelmogelijkheid. Wanneer het vervoer over water in de loop van dit jaar aanbesteed wordt, heeft de inschrijver gedurende de looptijd van het contract de mogelijkheid om deze verbinding te ontwikkelen.

In het vorige contract ontbrak deze mogelijkheid. Of een halte ook daadwerkelijk tot stand komt, zal afhankelijk zijn van verwachte reizigersaantallen, maar zeker ook van bijdragen van (overheids-)partijen om deze nieuwe verbinding rendabel te maken voor de nieuwe vervoerder.

Alleen naar Rotterdam
Op dit moment vaart Waterbus in het toeristenseizoen vanaf Rotterdam en Dordrecht naar Kinderdijk in de daluren. In de toekomst wordt hier wellicht van afgeweken en wordt er alleen van Rotterdam naar Kinderdijk gevaren. Dit heeft als nadeel dat de directe verbinding met Dordrecht vervalt, maar als voordeel dat de verbinding met Rotterdam wordt geïntensiveerd (van eenmaal per twee uur naar eenmaal per uur). Op dit moment zijn de vervoerde reizigers Rotterdam-Kinderdijk enkele malen groter dan de reizigers Dordrecht-Kinderdijk, wat voor de provincie reden is voor deze keuze.

De provincie is bezig met een verbetering van de haltevoorziening in Nieuw-Lekkerland, waarbij deze op 'Waterbusniveau' wordt gebracht. Ook bij de ontwikkelingen in het centrum van Streefkerk wordt rekening gehouden met een aanlandingsmogelijkheid.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden