Logo hetkontakt.nl/klaroen
foto: Stockfoto 123rf.com
foto: Stockfoto 123rf.com (Foto: 123rf.com)

Verbod op oplaten van feestballonnen in Alblasserdam

  •   572 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Een verbod op het oplaten van wens- en feestballonnen, daar stemde de meerderheid van de Alblasserdamse raad dinsdagavond mee in. Alleen de VVD ging niet mee met het amendement van SGP, D66 en PvdA.

Dat ballonnen schade toebrengen aan flora en fauna, daar was geen enkele discussie over. De vraag was vooral: ga je het verbieden of ontmoedigen? SGP, D66 en PvdA kozen nadrukkelijk voor de eerste optie en wilden dat met een amendement vastleggen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

"Hiermee geven we een krachtig signaal af richting de samenleving", onderstreepte Corné van Werkhoven (SGP). "We dwingen zo de Alblasserdamse samenleving tot nadenken hierover. Om een voorbeeld te geven: dertig jaar geleden was een sigaar roken in de klas met 25 meerokende leerlingen normaal, nu zeggen we 'Hoe heeft dat kunnen bestaan?'. Wij willen dat we, eerder dan over dertig jaar, zeggen: 'Hoe hebben we het massaal oplaten van ballonnen toe kunnen laten?'" 

Verdeeld
Steun kwam er van CDA en ChristenUnie, al gaven respectievelijk Margreet de Deugd en Jako Sterrenburg wel aan dat hun fracties verdeeld waren. Zelf waren zij beiden voor een verbod. Sterrenburg ging ook in op de vraag of het te handhaven zou zijn: "Ballonnen oplaten doe je niet stiekem. Waarom zouden inwoners of bedrijven het expres doen als ze weten dat het niet mag? Ik denk dat handhaven niet eens nodig zal zijn."

Het tegengeluid kwam van de VVD. Bij monde van Herman Verweij lieten de liberalen weten helemaal niets te zien in een verbod. "We weten dat het niet gehandhaafd kan worden. Dit is symboolpolitiek. Waarom nemen we het, net als andere zaken als blikjes en andere vormen van zwerfafval, niet op in onze duurzaamheidsagenda en steken we met een campagne daar onze energie niet in?"

Sluitstuk
Hij kreeg steun van CDA-er Arco Strop, die via een stemverklaring aangaf niet in te willen stemmen met een verbod. "Voor mij is de APV het sluitstuk van de discussie. Wij staan nog aan het begin. Ik ben een groot voorstander van een ontmoedigingsbeleid, niet alleen gericht op ballonnen, maar ook op meer zaken. Daar zouden we onze energie in moeten steken."

Ook burgemeester Jaap Paans plaatste enkele kanttekeningen bij de wens van de meerderheid van de raad. "Ik zie wel een aantal haken en ogen. Het is ingewikkeld: het in de hand houden van een ballon is niet strafbaar, het loslaten wel. U zegt: het gaat om grote evenementen als tewaterlatingen of bruiloften, maar een moeder met een kind die een ballon loslaat, hoeft niet bekeurd te worden. Maar als het in de APV staat moet het gehandhaafd worden, dus ik kan u niet beloven dat die moeder geen boete krijgt."

Signaal
Het was niet voldoende om de meerderheid van de raad af te brengen van het verbod. Wim van Krimpen (Pvda): "Dit is het beste signaal dat we af kunnen geven."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }