Afbeelding

GroenLinks in gesprek over gifvrij water en schone energie

Algemeen 140 keer gelezen

DORDRECHT • GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger en lijsttrekker Zuid-Holland Berend Potjer komen op woensdagavond 6 maart naar Dordrecht om met bewoners van de Drechtsteden te spreken over de giflozingen van Chemours en de energietransitie, twee onderwerpen die een belangrijke rol spelen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.

Onlangs nog stelde Potjer vragen aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland over de opslag van GenX-afval in Dordrecht. Omdat een Italiaanse afvalverwerker failliet is komt er namelijk vergiftigd afval terug naar Dordrecht. De provincie heeft Chemours toestemming gegeven om dat tijdelijk op haar terrein op te slaan. Potjer: "Chemours heeft in het verleden laten merken dat zij haar eigen winst belangrijker vindt dan de gezondheid van de omwonenden. Begin februari lekte er al zoutzuur, je moet er niet aan denken dat GenX-afval gaat lekken."

GroenLinks wil ook weten waar de GenX blijft die voorheen werd geloosd en nu wordt opgevangen. "Wij hoorden dat er misschien minder wordt opgevangen dan beloofd", aldus Potjer. "Als het gif eenmaal in het water of de bodem zit, komt het in ons eten, drinken en onze lucht." In de Tweede Kamer voert Kröger zich namens GroenLinks het woord over het dossier-Chemours. Ook zij wil tijdens deze avond daarom graag met bewoners van de Drechtsteden in gesprek.

Het tweede deel van de bijeenkomst gaat over een ander belangrijk thema in de aanloop naar de verkiezingen: de energietransitie. Potjer: "De energietransitie biedt grote kansen voor Nederland, om de energierekening van mensen omlaag te brengen en een gezonde economie op te bouwen. Dit kabinet lijkt echter het omgekeerde te doen: de energierekening gaat omhoog en de industrie krijgt steun van de overheid om door te modderen. Dat kan anders, en moet anders."

De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Inloop is om 19.00 uur in DOOR aan de Spuiboulevard 220 in  Dordrecht. Aanvang is om 19.30 uur.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden