Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Ook meisjes ontdekken dat technische vakken leuk zijn.
• Ook meisjes ontdekken dat technische vakken leuk zijn. (Foto: De Lage Waard)

Praktijklessen vanaf het eerste schooljaar op vmbo De Lage Waard

  •   275 keer gelezen

PAPENDRECHT • Vanaf je eerste jaar op het vmbo praktisch aan de slag; dat kan vanaf komend schooljaar op het Talent XL op De Lage Waard in Papendrecht.

Werkgroepcoördinator Martine Kroos legt uit: "Onze doelgroep is heel praktisch ingesteld. Het gaat om kinderen die ervan houden met hun handen te werken. Ze leren door te doen."

Praktijkruimten
Reacties van groepachters op open dagen maakten duidelijk dat er behoefte is aan dergelijk onderwijs. Als docenten de praktijkruimten lieten zien, reageerden kinderen daar enthousiast op. "We hebben in ons gebouw fantastische praktijkpleinen voor de bovenbouw, met onder andere machines, een installatie om een dak te dekken, een professionele keuken, een hoek voor kraamzorg en een kleine kapsalon", aldus Kroos. "Kinderen zeiden dan: 'O wauw, kon ik hier maar leren.' Dan zei ik erbij: pas vanaf klas drie krijg je hier les."

Vier sectoren
Leerlingen kunnen in vier sectoren aan de slag: Produceren, Installeren & Energie (PIE), Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Economie & Ondernemen en Zorg & Welzijn. Bij alle richtingen zal een derde van de uren gevuld worden met praktijklessen. Bij de start volgen leerlingen lessen in alle vier de richtingen. Kroos: "Om te ontdekken wat bij hen past. Meisjes zeggen vaak: techniek is niks voor mij. Totdat ze ontdekken: bij techniek hoort ook styling, meubels maken. Er gaat een wereld voor die kinderen open. Na een half jaar mogen ze vakken laten vallen als blijkt dat hun talenten daar niet liggen. Dan gaan ze verdiepen."

Motivatie
De Lage Waard wil leerlingen met meer vaardigheden naar de mbo's laten doorstromen. "In de bovenbouw kunnen we straks meer doen met deze leerlingen. We denken dat het ook de motivatie verhoogt als je kunt doen wat je graag wilt."

Theorie en praktijk
Komen de leerlingen straks geen theoretische kennis tekort? "We vinden theorie ook belangrijk. Er zijn dingen in elkaar geschoven. Er is een goede balans tussen theorie en praktijk. Deze kinderen hebben afwisseling nodig. De opzet lijkt erg op die van de vakcollege's. Maar 't Gilde in Gorinchem is bijvoorbeeld toegespitst op techniek, terwijl wij onderwijs in vier sectoren aanbieden."

Adviesgesprekken
Tijdens scholenmarkten in de regio kreeg De Lage Waard afgelopen najaar enthousiaste reacties. "Van kinderen horen we dat ze niet alleen uit boeken willen leren. En veel ouders denken: dit past bij mijn kind." Inschrijvingen zijn er nog niet. "Die komen pas na de adviesgesprekken in groep acht, meestal in de tweede helft van februari."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }