• Op de brug over de Noord in Alblasserdam.
• Op de brug over de Noord in Alblasserdam.

Alblasserdamse urban free climber alleen bang om betrapt te worden

Algemeen 376 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Dat urban free climbing strafbaar is in Nederland, is voor de 16-jarige Mel geen reden om ermee op te houden. "Het geeft een ontzettende adrenalinekick."

Het zijn beelden die je als kijker naar adem doen happen. Twee jongens die, zonder zekering, tientallen meters boven de grond aan het platform van een bouwkraan in Krimpen aan de Lek bungelen. Van hoogtevrees lijken ze geen last te hebben, want even later klimmen ze richting de giek van de kraan. "Daar hebben we een paar mooie shots kunnen maken", zegt Mel, één van de twee jongens uit de video.

De jonge Alblasserdammer doet sinds een maand of vijf aan free urban climbing, een extreme sport die de laatste jaren sterk in opmars is. Beoefenaars beklimmen via de buitenkant hoge gebouwen, kranen of andere hoge constructies. Dit alles zonder enige vorm van veiligheid. Eenmaal boven voeren ze stunts uit die ze met een bodycam vastleggen.

Na het zien van wat filmpjes op YouTube van free urban climbers besloot Mel om het zelf te proberen. "Ik hou van extreme sporten en dit leek me wel wat." Samen met een vriend beklimt hij inmiddels flats, bruggen en kranen in de Krimpener- en Alblasserwaard.

Zorgen
Mel weet dat er risico's kleven aan wat hij doet, "maar we doen altijd heel voorzichtig en weten wat we doen. Als je weinig ervaring hebt moet je er ook zeker niet aan beginnen." Bang is hij nooit. "Ja, om betrapt te worden door de politie. Het is illegaal. Toen wij van die kraan af waren in Krimpen aan de Lek, stonden agenten ons beneden op te wachten. Toen kregen we straf." Zijn vader en moeder vinden de hobby van hun zoon maar niks. "Ze maken zich best zorgen", weet Mel. "En ik heb ze ook moeten beloven dat ik nooit meer aan een bouwkraan ga hangen. Dat doe ik dan ook niet meer."

Tegenwoordig klimmen de jongens één à twee keer per maand op een object. Hun laatste uitdaging was een negen verdiepingen hoge flat in Alblasserdam. Via steigers wisten ze de top te bereiken. En in de Krimpenerwaard klauterden ze in een hoogspanningsmast vlakbij Krimpen aan den IJssel. Om zo min mogelijk op te vallen, klimmen de jongens vooral op zondag en in de avonduren. En als het mistig is. "Dan ziet niemand je als je bezig bent."

Zijn filmpjes op YouTube zijn inmiddels duizenden keren bekeken. In tegenstelling tot volwassenen - die 'm voor gek verklaren - vinden zijn medeleerlingen op het Gemini College in Lekkerkerk het wel 'cool' wat hij doet. En de filmpjes die hij op YouTube post onder de naam Mini Luati trekken duizenden kijkers.

Ondanks alle waarschuwingen gaan de jongens voorlopig door met hun levensgevaarlijke capriolen. "Waarom niet, het geeft een ontzettende adrenalinekick als je boven bent."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden