• Marga van der Pijl (rechts) en Suzan Boonstoppel.
• Marga van der Pijl (rechts) en Suzan Boonstoppel. Foto: Nanda van Heteren

Nieuwe dagbehandeling De Wielewaal voor kwetsbare thuiswonende patiënten

Algemeen 1.751 keer gelezen

PAPENDRECHT • Dagbestedingslocatie De Wielewaal aan de Kleine Waal 6 in Papendrecht heeft vanaf woensdag 1 juni naast de reguliere dagbesteding ook plaats voor een nieuwe dagbehandeling.

Kwetsbare thuiswonende patiënten die door een ziekte zoals Parkinson, afasie, COPD en hartfalen, deskundige zorg en therapie nodig hebben kunnen een dagprogramma met behandelingen zoals fysiotherapie en logopedie volgen.

Teammanager Marga van der Pijl: “Landelijk en regionaal zien wij dat mensen langer thuis blijven wonen, ook wanneer zij ziek worden. Langer thuis wonen levert veel voordelen op. Om langer thuis te kunnen blijven wonen is het belangrijk dat het fysiek en mentaal welbevinden in balans blijven. Wij zien in onze regio dat er een toename is van cliënten met een ziekte die meerdere keren per week naar verschillende zorgdisciplines gaan voor een behandeling van hun ziekte. Deze cliënten zijn gebaat bij een therapeutisch klimaat. Dit vraagt veel tijd en inspanning van de cliënt, van hun naasten en mantelzorger(s).

Deze nieuwe vorm van zorg maakt dit gemakkelijker: fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of de inzet van andere therapeuten kan gecombineerd worden met een dagprogramma op onze nieuwe dagbehandeling. Cliënten met dezelfde aandoeningen werken aan individuele behandeldoelen, ontmoeten lotgenoten en krijgen therapie met elkaar in groepsverband. Tevens voorziet het dagprogramma in een warme maaltijd, in extra activiteiten en workshops gericht op de cliënt, het behandelplan en het behoud van mentale en fysieke functies. De mantelzorger en het netwerk wordt ontlast, wat de thuissituatie ook stabieler maakt.”

Dit dagprogramma met therapie valt onder GZSP zorg (Geneeskundige Zorg Specifieke Patiëntengroepen). GZSP zorg wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. Naast het vaste eigen risico wordt er geen extra eigen bijdrage gevraagd.

Coördinerend begeleider Suzan Boonstoppel: “Tussen 09.00-10.00 uur komen de mensen aan met de taxi of op eigen gelegenheid. Na de koffie en een bijpraatmoment met de cliënten wordt gestart met diverse therapievormen onder leiding van een professionele fysio-/logo-/ergotherapeut. De wens en de behandeldoelen van de cliënt staan centraal. Het aanbod van de dag is dus op maat wat de diverse activiteiten betreft. Dit kan zowel in groepsverband als individueel. Een vaste activiteit is het voorbereiden van en deelnemen aan de warme maaltijd tussen de middag. Tijdens het bereiden en eten van de maaltijd wordt de fijne motoriek geoefend. Daarna is er een moment van rust voor de mensen die dag willen en heeft het programma een vervolg. Om 16.00 uur vertrekken de cliënten weer richting huis.”

Voor meer informatie: 078-6443125 of d.papendrecht@rivas.nl.

Naast dagbehandeling blijft De Wielewaal ook open voor reguliere dagbesteding. Mensen kunnen terecht met een Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of Wlz (Wet langdurige zorg) indicatie of deelname zelf bekostigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden