Foto: Stock

PvdA Papendrecht: Extra aandacht voor aanvragen energietoeslag

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De fractie van de PvdA in Papendrecht heeft extra aandacht gevraagd voor het aanvragen van de energietoeslag.

Sinds 11 april zijn de uitbetalingen gestart aan inwoners van Papendrecht waarvan het inkomen is vastgesteld. Regionaal zijn er 4159 toeslagen uitgekeerd, 244 inwoners uit Papendrecht zijn er tot nu toe voor in aanmerking gekomen.

De uitbetalingen worden automatisch gedaan aan Papendrechters die een uitkering van de gemeente ontvangen, maar anderen die ervoor in aanmerking komen omdat hun inkomen laag is, moeten de energietoeslag zelf aanvragen.

“Hoe gaan we de mogelijkheid voor de aanvraag voor de energietoeslag onder de aandacht brengen? Vooral bij digibeten”, wilde Derya Karso (PvdA) weten tijdens de laatste raadsvergadering.

Wethouder Kees de Ruijter erkende de problemen van de ‘energiearmoede’. De Ruijter: “Wat we nu weten, lijkt een topje van de ijsberg te zijn.”

Hij noemde de energietoeslag een eenmalige druppel op een gloeiende plaat. “Want de problemen zijn voorlopig niet opgelost.”

De wethouder vertelde tijdens de raadsvergadering dat er een flyer is ontwikkeld waarin uitleg gegeven wordt over het verduurzamen van huizen via regelingen vanuit het energiebudget van de gemeente. “We willen ook met mensen de wijk ingaan om dit onder de aandacht te brengen.”

De digitale aanvraagprocedure voor de energietoeslag en andere regelingen is voor deel van inwoners te moeilijk, erkende de wethouder. “Daarom zijn er papieren aanvraagformulieren beschikbaar, bijvoorbeeld in het gemeentehuis en bij Sterk Papendrecht en de Sociaal Raadslieden. Die kunnen helpen, dat geldt ook voor bijvoorbeeld de budgetcoaches.”

Ook wil de gemeente binnenkort lokale inloopsessies gaan organiseren. Ook wordt er begonnen met het vertalen van aanvraagformulieren. Te beginnen in het Arabisch, omdat deze taalgroep groot is in Papendrecht en omdat zij het moeilijk vinden om de technische aanvragen in het Nederlands te lezen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5