<p>• Burgemeester Paans legde een roos neer bij het graf van Esmee.</p>

• Burgemeester Paans legde een roos neer bij het graf van Esmee.

(Foto: Peter Stam)

Burgemeester Paans bijna twee weken na drama’s: ‘Luisterend blijven’

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • “Het dagelijks leven neemt straks weer de overhand, maar we moeten oog houden voor de rouw en het verdriet van de families en vrienden van de slachtoffers.”

Bijna twee weken na de twee drama’s in Alblasserdam, waarbij vier jonge vrouwen het leven lieten, blikken we met burgemeester Jaap Paans terug op misschien wel de meest roerige tijd uit zijn burgemeesterschap.

Het onvoorstelbare voorbij
Eerst ’s nachts een ongeval waarbij twee meiden van 18 en 19 jaar overlijden en aan het eind van de ochtend het schietincident bij zorgboerderij Tro Tardi, waarbij twee vrouwen van 16 en 34 jaar dodelijk geraakt worden.
“Het dodelijk ongeval met de scooter was al verschrikkelijk en het schietincident dat daarna plaatsvond, ging het onvoorstelbare voorbij”, blikt burgemeester Paans terug. “Ik moest het echt even tot de door laten dringen omdat ik het gewoon bijna niet kon geloven.”

Nederig en dankbaar
Wat volgde was een heel intensieve periode voor iedereen die erbij betrokken was. En zeker ook voor de burgemeester, die met nabestaanden sprak, met slachtoffers die het konden navertellen, hulpverleners en getuigen.
“Er ontstond gelijk die eerste dag, ondanks al het verdriet, ook iets heel moois. Ik zag dat mensen er voor elkaar waren en elkaar steunden. Dat maakte me heel nederig en ook dankbaar, omdat ik dienstbaar mocht zijn.”

Geen draaiboek
Een draaiboek had de gemeente Alblasserdam niet voor dergelijke rampen. “Twee van zulke drama’s op één dag, dat is niet standaard. Daarom hebben we voortdurend goed geluisterd en gekeken naar wat er gevraagd werd door de nabestaanden en andere betrokkenen.”
Dat zorgde soms voor hoofdbrekens en ingewikkelde keuzes. Zo werden er twee uitvaarten op hetzelfde moment gepland. Maar omdat de ene in besloten kring plaatsvond en de andere juist een openbaar karakter had (de rouwkoets voor Nathalie Ansink, red.), verliepen beide gelegenheden zoals gewenst.

Veel gesprekken
“We zijn in de afgelopen dagen op heel veel momenten in gesprek gegaan en dat zal nog wel even doorgaan. We willen als gemeente graag een vinger aan de pols houden bij de zorgboerderij van Tro Tardi, waar de mensen van Slachtofferhulp talloze gesprekken voeren. Iedereen rouwt op verschillende manieren en er is geen tijdschema voor. Als het dagelijks leven voor veel mensen straks weer de overhand krijgt, moeten we oog voor elkaar blijven houden voor de rouw en het verdriet van de families en vrienden van de slachtoffers.”

Luisterend zijn
“De begrafenisondernemer bij de begrafenis van Esmee zei het heel treffend. We moeten ook de komende tijd ‘luisterend zijn’ voor de nabestaanden. Dat sluit mooi aan bij de oproep die daarvoor al had gedaan om naar elkaar om te zien.”
“Ik vond daarom de kampvuuravond van de jeugd van de Ichthuskerk van afgelopen zondagavond ook heel mooi, die daarvoor alle jongeren uit het dorp hadden uitgenodigd. Prachtig hoe die kerk de deuren voortdurend open zet voor mensen om naar binnen te komen, maar ook om zelf naar buiten te gaan en om te zien naar elkaar. Het was niet druk bij de kampvuuravond, maar als er maar één iemand steun heeft gehad hieraan, is het een succes geweest!”

Vervolg
De komende tijd zullen er geregeld momenten blijven komen waarop het scooterongeluk en de schietpartij weer aandacht zullen krijgen. Waarschijnlijk zal het voorarrest van de 24-jarige man uit Papendrecht die de scooter aanreed, op maandag 23 mei opnieuw verlengd worden om nog meer onderzoek te kunnen doen.

Ook zal er een rechtszaak gaan volgen tegen de 38-jarige man uit Oud-Alblas, die bekennende verklaringen heeft afgelegd bij de politie over de schietpartij op de zorgboerderij. Meestal start dat ongeveer 90 dagen na de start van het onderzoek met een zogenaamde Pro Forma-zitting, waarbij er nog niet inhoudelijk op de zaak wordt ingegaan, maar waar het proces van de rechtszaak wordt vastgesteld.

“Dat zijn momenten waarop de pijn en het verdriet weer voelbaar zullen zijn in het dorp en vooral bij de mensen die betreft. We moeten er daarom voortdurend zijn voor elkaar. Luisterend zijn.”

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5