Foto:

Verhouding moskeebezoekers Alblasserdam en omwonenden verhard: geluidsoverlast, bedreiging en discriminatie

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De verhouding tussen omwonenden van de Yunus Emre Moskee in Alblasserdam en de bezoekers en het bestuur van de moskee is in het afgelopen jaar verhard. 

De omwonenden klagen over geluidsoverlast en parkeeroverlast, de bezoekers van de moskee geven op hun beurt aan zich gediscrimineerd en bedreigd te voelen door uitlatingen van een aantal omwonenden. Dat meldt wethouder Kees Jongmans aan de gemeenteraad.

Als aanleiding noemt Jongmans het feit dat de moskee sinds het voorjaar van 2021 in het openbaar de gebedsoproep ten gehore brengt. ‘Als gevolg daarvan is er in de afgelopen periode verharding ontstaan. Sommigen zien de openbare gebedsoproep als het startpunt, anderen als de druppel.’

Gesprek
Het gemeentebestuur is daarom het gesprek aangegaan met het moskeebestuur en vertegenwoordigers van de bewoners van de Anjerstraat en de Lindelaan. Naar aanleiding hiervan heeft het moskeebestuur nagedacht over de herinrichting van het gebied, om zo de hinder van de bewoners van de Anjerstraat te beperken.

Uit de verschillende varianten die hier uitkwamen, kozen burgemeester en wethouders de ‘minimumvariant’. Daarbij gaat het om het versmallen en vergroenen van de strook aan de voorkant van de moskee, het verplaatsen van de zitgelegenheid van de voorkant naar de zijkant (zodat geluidsoverlast wordt verminderd), het realiseren van een extra oploop naar de voetbalkooi, zodat kinderen uit de buurt niet om hoeven te lopen en het nemen van een verkeersbesluit in combinatie met het plaatsen van een gele markeringslijn. 

Effect
Met deze laatste maatregel zou parkeeroverlast van bezoekers van de moskee voorkomen moeten worden. De versmalling van de strook aan de voorkant wordt overigens pas uitgevoerd als is gebleken dat de verplaatsing van de zitgelegenheid niet voldoende effect oplevert.

De kosten van deze aanpassingen zijn 25.000 euro. Wethouder Kees Jongsma stelt aan de raad voor om dit door de gemeente te laten betalen. ‘Het is de gemeente die toentertijd akkoord heeft gegeven voor de bouw van een appartementencomplex recht tegenover de moskee. Ook geeft de inrichting van de openbare ruimte, eigendom van de gemeente, aanleiding tot overlast. Dit maakt dat de gemeente een rol heeft in het verbeteren van deze situatie.’

De vraag is daarnaast of de aanpassingen van de ‘minimumvariant’ voldoende zijn om de verstoorde verhoudingen te verbeteren. ‘Deze oplossing is niet alomvattend’, stelt de wethouder. ‘Er is meer nodig dan alleen de herinrichting van de buitenruimte; men moet met elkaar in harmonie (gaan) samenleven. Op dit moment wordt het gesprek met de Stichting Welzijn Alblasserdam gevoerd om te kijken wat zij vanuit hun rol hierin kunnen betekenen.’ 

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5