• Burgemeester Paans tijdens zijn toespraak.
• Burgemeester Paans tijdens zijn toespraak. (Foto: Youtube)

Burgemeester eert helden die in actie kwamen na dodelijke tragedies in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans heeft dinsdagavond 10 mei tijdens de herdenkingsdienst in de Ichthuskerk in Alblasserdam de mensen geëerd en bedankt die hulp verleend hebben en direct in actie zijn gekomen om te helpen.

In zijn toespraak ging hij ook in op het verdriet en de vele vragen die er nog zijn. En hij stond uitgebreid stil bij degenen die hulp geboden hebben, in welke vorm dan ook. “Door daadkrachtig optreden van de vele hulpdiensten is kort na de schietincident een verdachte kunnen aanhouden en hebben hulpdiensten zich snel kunnen ontfermen over de slachtoffers. Onze dankbaarheid gaat uit naar alle hulpverleners ter plekke en iedereen die ook nazorg verleent. Dank, dank, dank.”

Bekommeren om slachtoffers
Paans benoemde ook de ‘helden die gehandeld hebben voordat de hulpdiensten er waren’; de aanwezigen op de zorgboerderij, die zichzelf en anderen in veiligheid brachten en zich bekommerden om de slachtoffers.

De herdenkingsdienst werd gehouden naar aanleiding van de twee tragische gebeurtenissen die op vrijdag 6 mei plaatsvonden in Alblasserdam. Eerst het ongeluk met de scooter waarbij twee jonge vrouwen van 18 en 19 jaar om het leven kwamen en daarna de schietpartij op de zorgboerderij waarbij twee vrouwen van 20 en 34 jaar het leven hebben gelaten. Twee anderen raakten zwaargewond.

Zwarte inkt
Die dag werd door burgemeester Paans treffend omschreven als een zwarte bladzijde die beschreven werd met zwarte inkt.

De Alblasserdamse burgemeester ging uitgebreid in op de vele vragen die er nog zijn en de geruchten die de ronde doen over de motieven van de verdachte waarom hij tot zijn gruwelijke daad is gekomen.

Veel vragen
Paans: “Er zijn veel vragen. Natuurlijk willen we allemaal weten wat er precies is gebeurd bij beide tragedies. We merken dat er veel geruchten zijn. Wat er van waar is, weten we niet. Wat er van waar is, weten we niet. Het is goed om ons vragen te blijven stellen. Want de onvoorstelbaarheid van de situaties voert de boventoon.”

De burgemeester refereerde daarnaast aan de enorme betrokkenheid die hij ervaren heeft na de beide tragedies, zowel in als buiten Alblasserdam. “Hartverwarmend ook dat we hier bij elkaar komen”, vertelde hij over het initiatief van vijf kerken voor de herdenkingsdienst. “Om te gedenken en samen te zijn. Zodat we elkaar kunnen vasthouden en steunen.”

Steun vinden
“De impact van het ongeval en het schietincident zijn groot. Zelf vind ik steun aan de laatste regels uit 1 Korinthiërs 13, waar staat: ‘Ons resten geloof hoop en liefde. Deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.’ Dankbaar ben ik voor het initiatief van de vijf kerken om gezamenlijk te rouwen. De kerkdeuren staan open, gelijk al op vrijdag gebeurde dat. In liefde staan we om elkaar heen. In het geloof dat er weer dagen komen waaraan we hoop mogen ontlenen.”

Aan het eind van zijn korte toespraak blikt burgemeester Paans ook nog kort vooruit op komende vrijdag, wanneer drie van de vier slachtoffers in Alblasserdam begraven zullen worden. Paans: “Vrijdag wordt een zware dag. Afscheid nemen is moeilijk. Het zijn vier jonge vrouwen, die middenin het leven stonden en daaruit ineens zijn weggerukt.”

Mening aanpassen
“Pas achteraf zullen we weten hoe het in deze tragedies echt is gegaan. Vraagtekens zijn daarbij meer waard dan uitroeptekens. Wie een vraag stelt is bereid om zijn mening aan te passen.”

Na de toespraak van burgemeester Paans kregen de dominees/voorgangers van organiserende kerken kort het woord. Zij deelden bijbelteksten en lieten hun gedachten daarover gaan. Ook worden er liederen gezongen die over rouw en troost gingen.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5