• De grote zaal van de Palm, met links burgemeester Annemiek Jetten.
• De grote zaal van de Palm, met links burgemeester Annemiek Jetten. Foto: Bert Bons

Opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht: ‘sober en doelmatig’

Algemeen 1.455 keer gelezen

PAPENDRECHT • Na enkele weken van hard werken is zalencentrum De Palm bij de Bethlehemkerk in Papendrecht gereed gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De grote zaal werd gereed gemaakt en zal dienen als leef- en eetruimte. De kleine zalen beneden zijn omgetoverd tot slaapzalen en buiten is een tijdelijke unit neergezet waar toiletten, douches, een wasruimte en een keuken te vinden zijn.

Hard gewerkt
“Er is ontzettend hard gewerkt door de mensen van de Bethlehemkerk, waarvoor wij hen enorm dankbaar zijn”, vertelt burgemeester Annemiek Jetten, die op maandagmiddag 4 april een korte rondleiding krijgt van Adriaan van Wijk, Ilona Boerman en Hans van Blijderveen van de Bethlehemkerk.

“Fijn dat ze zo genereus en royaal meegedacht hebben”, vervolgt de burgemeester. “Want je kunt als gemeente wel bereid zijn om vluchtelingen op te willen vangen, maar je moet ook de plekken hebben om dat te kunnen doen. Er zijn niet veel locaties in Papendrecht beschikbaar die onderdak kunnen bieden aan een groep mensen.”

Moesten helpen
“We vonden dat we moesten helpen, ongeacht de kosten die dat met zich mee zou brengen”, vertelt kerkrentmeester Ilona Boerman van de Bethlehemkerk. De vrijwilligers van de kerk kregen bij de voorbereidingen en het gereedmaken van de opvang hulp uit vele geledingen van de Papendrechtse samenleving.

Veel vrijwilligers vanuit de kerk hebben schoongemaakt, de brandweer hielp met sjouwen, de ambtenaren van de gemeente zamelden dekbedden en dekens in, diverse bedrijven zorgden voor spullen en apparaten zoals wasmachines, de bibliotheek zamelde maandverband in en in de kerk werden artikelen voor persoonlijke hygiëne bijeengebracht.

“Het resultaat is een sobere en doelmatige locatie voor de opvang van de vluchtelingen”, legt burgemeester Jetten uit. “We bieden opvang in de meeste basale vorm van het woord.”

Afspraken afgezegd
“De grote zaal werd tot voor kort geregeld verhuurd voor partijen en feestjes, vergaderingen en andere bijeenkomsten en werd deels ook gebruikt voor kerkelijke activiteiten. Die afspraken hebben we allemaal moeten afzeggen”, vertelt koster Hans van Blijderveen. “Gelukkig had iedereen er begrip voor en zijn we welkom bij andere kerken in Papendrecht zodat onze jeugdclubs en vergaderingen gewoon door kunnen gaan.”

De opvang in De Palm biedt plaats aan 30 tot 50 vluchtelingen. De eerste groep van 21 vluchtelingen komt op dinsdag 5 april naar Papendrecht. Het is niet bekend hoeveel er uiteindelijk precies komen en hoelang ze blijven. In basisschool De Viermaster wordt, als dat nodig is, een klas ingericht voor Oekraïense kinderen.

“We hopen dat de Oekraïense vluchtelingen in alle rust opgevangen kunnen worden”, vertelt burgemeester Annemiek Jetten tot besluit. Ze hebben veel meegemaakt, zullen het nodige moeten verwerken en zijn dan het meest gebaat bij rust.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
• Burgemeester Jetten in een van de slaapzalen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden