Foto: 123rf.com

Online verkiezingsuitzending in Papendrecht onder vuur, maar gaat wel door

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Ondanks stevige kritiek van diverse politieke partijen gaat een online uitzending over belangrijke ontwikkelingen voor Papendrecht gewoon door.

Donderdagavond maakten D66, OP, PvdA en een raadslid van PAB bezwaar tegen het initiatief. “Bij vrije verkiezingen hoort het zo te zijn dat alle onderwerpen die aan de orde zijn, uitgedragen worden door politieke partijen. Er mag geen invloed van ambtenaren zijn op de inhoudelijke keuze van kiezers”, motiveerde Trijntje van Es van D66. Deze partij had samen met Onafhankelijk Papendrecht (OP) een motie opgesteld, die ondersteund werd door de PvdA en André Stremler van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB).

Vijf filmpjes
De overige partijen hadden geen enkel bezwaar tegen de online uitzending, die verzorgd wordt door ambtenaren van de gemeente Papendrecht. De landelijk bekende trendwatcher Niels Hansen zal in de uitzending eerst aan de hand van actuele trends zijn licht schijnen op onderwerpen die voor Papendrecht belangrijk zijn. Dan verzorgt gemeentesecretaris Joost Ansems een inleiding naar vijf films die actuele informatie geven over een selectie van onderwerpen die voor (de toekomst van) Papendrecht van belang zijn. Aan bod komen afvalinzameling, duurzaamheid, informatieveiligheid, de regionale groeiagenda en het sociaal domein.

Feiten en trends
De overgrote meerderheid van de fractie van het PAB, het CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en GroenLinks waren van mening dat de ambtenaren prima in staat zijn om filmpjes te maken over onderwerpen die belangrijk zijn voor Papendrecht. “Wij hebben geen bezwaar als het gaat om het uitzenden van feiten en trends. Dat gebeurt ook in andere gemeenten. Wij hebben er vertrouwen in dat de ambtenaren en de gemeentesecretaris dit kunnen. De motie wekt een wantrouwen op waar CDA niet in mee wil gaan”, betoogde Leon van den Dool (CDA).

Maar alleen de keuze voor bepaalde thema’s was voor de tegenstanders van de uitzending al genoeg reden om tegen te zijn. “Waarom deze thema’s die aangekondigd zijn? Er zijn genoeg andere thema’s te bedenken. Deze keuzes zijn politieke keuzes en horen niet gedaan te worden door ambtenaren”, betoogden onder meer Derya Karso (PvdA) en André Stremler (PAB).

Opkomst bevorderen
“De uitzending is gericht op het bevorderen van de opkomst voor de verkiezingen en het geven van informatie”, legde burgemeester Annemiek Jetten uit. “Het gaat over feiten. Niet over politieke onderwerpen. We willen graag uitleggen wat de gemeente doet en waarom het belangrijk is om te gaan stemmen.”

Het pleidooi van de burgemeester vond geen weerklank bij de tegenstanders. “Wij willen de ambtenaren graag beschermen”, reageerde Trijntje van Es (D66). Derya Karso (PvdA) viel haar bij. “Wat ga je bijvoorbeeld doen met reacties die komen via social media? Wie gaat daarop reageren? Onder wie z’n verantwoording gaat dat vallen? We hebben waardering voor expertise van ambtelijke organisatie, die willen we niet afvallen. Die willen we juist beschermen. Daarom zijn we tegen.”

Een grote meerderheid van 16 tegen 5 stemmen wees de motie van D66 en OP echter af, waardoor de uitzending er gaat komen. Die uitzending staat gepland op woensdagavond 2 februari om 20.00 uur en is te volgen via op www.papendrecht.nl/livestream.

De fracties van D66 en OP laten het er niet bij zitten en kondigden tijdens de vergadering aan dat ze hun bedenkingen zullen voorleggen aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5