• Het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan in Papendrecht.
• Het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan in Papendrecht. Foto: Aangeleverd

Papendrechters gaan betalen voor thuis laten ophalen van grof vuil

Algemeen 434 keer gelezen

PAPENDRECHT • Voor het thuis laten ophalen van grof (huishoudelijk) afval gaan inwoners van Papendrecht vanaf 1 februari 2022 20 euro per keer betalen.

Gratis blijft het ophalen van elektrische apparaten, takken en snoeiafval en goederen voor de kringloop. Ook het wegbrengen van grof afval naar het afvalbrengstation (ABS) aan de Willem Dreeslaan blijft gratis.

Door afval naar het ABS te brengen kan maar liefst 85% worden hergebruikt. Bij ophalen ligt dat percentage slechts rond 40%. Bij elektrische apparaten, takken/snoeiafval en artikelen voor de kringloop ligt het percentage hergebruik op 100%. Daarom blijft dat gratis.

Afval dat niet hergebruikt wordt, gaat de verbrander in. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik. Vandaar dat de gemeente en HVC het ophalen van grof huishoudelijk afval willen ontmoedigen en brengen juist willen stimuleren.

Onder grof huishoudelijk afval valt afval dat te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Het hoort ook niet bij gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, textiel of glas. Denk bijvoorbeeld aan verfblikken, kapotte meubels, vloerbedekking en kunststof lamellen.

In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij het ABS kunnen die allemaal goed worden gescheiden. Daarom blijft het zelf wegbrengen van grof afval gratis. Het ophalen van grof afval kost de gemeente geld, denk alleen maar aan het transport. De gemeenteraad heeft daarom besloten dat inwoners die gebruik willen maken van de ophaalservice meebetalen aan een deel van de kosten.

Een ophaalafspraak kan online gemaakt worden via www.hvcgroep.nl/grofafval. Daar staan ook de voorwaarden en ophaalmomenten vermeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden