• Jan en Ester Korteland bij het ‘Ad Kortelandpad’.
• Jan en Ester Korteland bij het ‘Ad Kortelandpad’. (Foto: Ruby Bezemer)

De Heerlijkheid van Papendrecht bestaat 50 jaar: ‘Een grote familie’

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De Heerlijkheid van Papendrecht bestaat sinds 1 januari 50 jaar, een bijzonder jubileum.

“We hebben het tot nu toe heel summier gevierd,” vertelt Ester Korteland, vrouw van Jan Korteland en mede-eigenaar van de boerderij. Ondanks dat het jubileum niet op de gewenste manier gevierd kon worden, heeft het team toch een manier bedacht om samen met hun klanten groots uit te pakken.

Uit de oude doos
Door middel van het spaarsysteem in de winkel van De Heerlijkheid zal er heel het jaar door, elke week iemand worden uitgeloot. Hij of zij ontvangt dan een cadeaupakket ter waarde van 50 euro.

Daarnaast zullen er op social media ook iedere week oude foto’s verschijnen. “Bijvoorbeeld van de verbouwing van de Hooizolder of van de winkel. In 50 jaar is er zo veel gebeurd, hebben we hier zo veel medewerkers en vrijwilligers gehad dat we iedere week weer een nieuwe foto posten.” Voor de mensen die niet actief zijn op social media zijn de foto’s ook te zien voor de winkel van de boerderij in een grote vitrine, zodat zij ook kunnen meegenieten van vroegere tijden.

Ester Korteland is voorzichtig: “Het is nog even afwachten, het jaar is nog jong, hoe de maatregelen zich gaan ontwikkelen. Normaliter organiseren we ieder jaar een open dag, wat natuurlijk nu alweer drie jaar door corona is verwaterd, maar als het allemaal mee zit zouden we graag een speciale open dag willen organiseren ter ere van ons jubileum.”

Oorsprong
De start van De Heerlijkheid begon met enkel een kleine boomgaard. Het bedrijf in 1972 opgericht door Ad Korteland. In 1990 deed hij de zaak over aan zijn zoon Jan Korteland, samen met zijn vrouw Ester de huidige eigenaren. Door de jaren heen heeft het bedrijf er vele nevenactiviteiten bij gekregen: de winkel, waar ze ook producten van eigen land verkopen, ponylessen voor kleine kinderen, een mini kinderboerderij, een zorgboerderij, de Hooizolder die dient als ontvangstruimte voor verhuur van kleine feestjes en partijen, een kleine catering op het boomgaardterras en een eigen bierbrouwerij.

BIJ De Heerlijkheid
Een paar jaar geleden is Stichting BIJ de Heerlijkheid opgericht. “De stichting zorgt voor educatie bij scholen, wij ontvangen scholieren, maar we gaan ook naar scholen toe. Verder zijn we binnen de gemeente actief om alle bijen en andere beestjes kenbaar te maken en om mensen meer te leren over waarom die zo nuttig zijn, wat je eraan kan doen om je tuin daarop in te richten en wat het voor de fruitteelt betekent.”

Met zoveel activiteiten, zijn er dan nog groei- of renovatieplannen? “Met een pand en een bedrijf zoals deze ben je altijd bezig met restaureren of verbeteren. We willen niet groot worden, we hebben al best veel, maar geen hele hoge omzet, dat hoeft niet. We willen blijven zoals het nu is. We willen vooral veel kunnen betekenen voor anderen met bijvoorbeeld onze zorgboerderij of mensen die wat willen leren over de natuur en het milieu.”

Familie
Ester Korteland: “Het is echt mijn levenswijze. Wij zien het niet als een bedrijf, het is gewoon hoe wij leven. We wonen er, we werken er. We zijn er dag en nacht mee bezig.”

“Er werkt hier ook familie, maar mensen die hier al jaren werken, worden na zo’n lange tijd ook een soort familie. Maar ook de nieuwe mensen die hier komen werken worden met open armen ontvangen. Als je je ergens thuis voelt, dan blijf je.”

Trots
“Ik ben heel trots dat we hebben kunnen behouden. Dat we door al die extra onderdelen wel dicht bij onszelf zijn gebleven, toch hebben weten uit te breiden en ook toch klein zijn gebleven.”

In de coronaperiode was het niet altijd even gemakkelijk, maar al met al viel het gelukkig nog mee voor De Heerlijkheid. Zo macht de winkel bijvoorbeeld openblijven, maar helaas vielen er ook takken weg. “Het ontvangen van groepen in de ontvangstruimte is weggevallen, de cliënten die voor de dagbesteding komen hebben het soms heel erg moeilijk, dat doet bij ons ook zeer om dat te zien. Ik denk dat er heel veel andere bedrijven het veel moeilijker hebben gehad, vooral in financieel opzicht. Ik denk dat als je het in deze tijd gewoon redt, dat je dan al blij mag zijn. En ik heb er alle vertrouwen in dat wij het wel gaan redden, met dank aan onze trouwe klanten en medewerkers!”

Breng gerust ook een bezoekje aan deze prachtige boomgaard. Op woensdag van 13:00 tot 18:00 uur, op vrijdag van 09:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot 16:00 uur is deze te bezoeken aan de Kerkbuurt 56 te Papendrecht.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5