• Het beeld van Maïté Duval.
• Het beeld van Maïté Duval. Foto: Henk van Bennekum

Reddingsactie voor de Beeldenboulevard in Papendrecht

Algemeen 423 keer gelezen

PAPENDRECHT • Stichting Beeldenpark Drechtoevers is een reddingsactie gestart om de beeldenboulevard in Papendrecht te behouden. De beelden dreigen te verdwijnen doordat de gemeente Papendrecht moet bezuinigen en de subsidie voor de stichting gaat stopzetten.

Voorzitter Bas den Hartog van de stichting: “Als wij er niet in slagen om via sponsoring en donateurs de broodnodige gelden bijeen te sprokkelen dan zijn wij genoodzaakt om te stoppen met onze activiteiten in Papendrecht en moeten wij de beelden terugbrengen naar de eigenaren. Dat zijn de beeldend kunstenaars zelf die de beelden aan ons, tegen een vergoeding, in bruikleen hebben gegeven. Het risico dat de Beeldenboulevard in Papendrecht zal verdwijnen is dan ook zeer groot! De beelden zijn prachtig: Je mist ze pas als ze er niet meer zijn…”

In 1996 is men gestart met het plaatsen van beelden in het Noordpark in Zwijndrecht en ruim tien jaar geleden is de Beeldenboulevard in Papendrecht ingericht langs het Havenhoofd, Veerplein, Merwehoofd en het Aviolandapad.

Veel waardering
Den Hartog: “De tentoongestelde beelden worden door velen gewaardeerd en verfraaien de leefomgeving van Papendrecht. Heel veel Papendrechters genieten van een wandeling langs de beelden, met direct uitzicht op de rivier en Dordrecht. Het geeft veel ontspanning en wij krijgen er vaak complimenten over”.

Gezien de economische situatie en reorganisaties hebben bedrijven zoals bijvoorbeeld Fokker hun jaarlijkse bijdrage stopgezet. De kosten voor de activiteiten van de stichting, zoals onder meer het vervoeren, plaatsen en onderhouden van de beelden en de vergoeding aan de beeldhouwers, werden daarom de laatste tijd nagenoeg geheel gefinancierd vanuit een structurele subsidie van de gemeente Papendrecht.

Begin dit jaar kondigde het college van B&W aan dat de gemeente fors zou moeten bezuinigen. Onlangs heeft het college het definitieve besluit genomen om per 2022 de structurele subsidie voor de Stichting te beëindigen.

Tot en met 2023 zal er nog wel een beperkte, incidentele subsidie worden verstrekt om het noodzakelijke onderhoud te kunnen verrichten, maar daarna is het over en uit.

Nog niet te laat
Maar het is volgens de stichting nog niet te laat. Den Hartog: “Met de steun van de inwoners van Papendrecht en de steun van sponsoren moet het mogelijk zijn de continuïteit van de Beeldenboulevard veilig te stellen.”

De stichting doet dan ook een klemmend beroep op de inwoners van Papendrecht om de beeldenboulevard te steunen. De stichting kan als donateur gesteund worden door een bedrag van 25 euro per jaar te doneren. Dan kunnen de activiteiten in Papendrecht worden voortgezet, dit komt neer op 2,08 euro per maand. Een grotere, maar ook een kleinere bijdrage is natuurlijk meer dan welkom.

De stichting kan dan de beelden blijven onderhouden, met enige regelmaat beelden vervangen en ook zorgdragen voor het plaatsen van een beeld op een leegstaande sokkel.

Bas: “Het zou prettig zijn als de bijdrage jaarlijks wordt overgemaakt, dan kan de continuïteit voor langere tijd worden veilig gesteld.”

Mensen die via info@beeldenparkdrechtoevers.nl een mailtje sturen met de mededeling dat het beeldenpark willen steunen, zullen als dank per mail op de hoogte gehouden worden wanneer er speciaal voor begunstigers één of meerdere rondleidingen gegeven worden. Daarnaast worden er via de mail nieuwsbrieven verspreid over de ontwikkelingen met betrekking tot de beeldenboulevard.

Een bijdrage overmaken kan op rekening NL60 RABO 0397 6475 65 t.n.v. Stichting Openluchtmuseum Beeldenpark Drechtoevers. Meer informatie: www.beeldenparkdrechtoevers.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden