Afbeelding

PvdA Alblasserdam wil preventief borstonderzoek voor vrouwen niet beperken

Algemeen 297 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De PvdA in Alblasserdam wil de leeftijdsgrens voor preventief borstonderzoek bij vrouwen niet verlagen en ook de frequentie van het onderzoek niet veranderen van twee naar drie jaar, zoals de staatssecretaris van volksgezondheid heeft besloten.

De partij heeft hiertoe een motie opgesteld, die op dinsdagavond 26 oktober behandeld wordt in de gemeenteraadsvergadering in Alblasserdam.

De frequentie van het borstonderzoek gaat naar drie jaar, omdat het volgens de staatssecretaris voor volksgezondheid momenteel niet mogelijk is landelijk consequent aan de termijn van twee jaar te kunnen voldoen. De PvdA in Alblasserdam vindt dat onwenselijk, omdat dit op korte en langere termijn leidt tot een verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening.

Verder vindt de PvdA in Alblasserdam het van belang dat de leeftijdsgrens voor het borstonderzoek verlaagd wordt van 50 naar 35 jaar. “In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig”, redeneert Wim van Krimpen van de PvdA in Alblasserdam, die de motie in zal dienen.

De PvdA in Alblasserdam wil dat het gemeentebestuur van Alblasserdam er bij de staatssecretaris op aandringt dat hij zijn maatregel intrekt en er alles aan doet om te realiseren dat de tweejarentermijn zo consequent mogelijk wordt toegepast.

De PvdA realiseert zich dat het hier weliswaar gaat om landelijk beleid, maar dat ook de raden als primaire volksvertegenwoordiging op het terrein van volksgezondheid een belangrijke politieke signaalfunctie hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 10 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden