• Een artist impression van hoe het gebouw aan de Veerpromenade eruit zou kunnen gaan zien.
• Een artist impression van hoe het gebouw aan de Veerpromenade eruit zou kunnen gaan zien. (Foto: Aangeleverd)

Meerderheid voor plan woontoren Veerpromenade, maar bezwaren omwonenden blijven

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Op de lege plek naast het gemeentehuis, waar voorheen het Van der Kevie pand stond, komt naar alle waarschijnlijkheid een beeldbepalend gebouw met ongeveer 30 appartementen en een commerciële plint.


In het bestemmingsplan staat een maximale bouwhoogte van 9 meter, maar het college van B&W wil dit wijzigen, zodat er een hoogte van 28 meter mogelijk wordt.

Bezwaren van insprekers
Tijdens de commissievergadering Ruimte op woensdag 13 oktober spraken twee bewoners in, die hun ongenoegen kenbaar maakten. Zij voelen zich onvoldoende gehoord. De klachten gaan vooral over een verminderd aantal zonuren, verminderd uitzicht, aantasting van de privacy en windoverlast.

Aad Verschuren was een van de twee insprekers. Aad heeft vanaf zijn balkon boven de voormalige ABN AMRO vrij uitzicht over de Markt, maar gaat dat straks voor een groot deel verliezen. Hij gaf, net zoals in de vorige commissievergadering, zijn bezwaren weer, maar dat deed de aanwezige commissieleden en wethouder Janssen niet van gedachten veranderen.

Discussie met commissieleden
Vervolgens was het de beurt aan de commissieleden om hierop te reageren en om vragen te stellen aan wethouder Jansen. Alle partijen gaven aan dat ze de bezwaren van de bewoners heel goed konden begrijpen.

Ruud Lammers (Onafhankelijk Papendrecht) en Leo Quist (GroenLinks) waren de enigen die duidelijk tegen het plan zijn. Zij vormen een kleine minderheid in de Papendrechtse raad. Ruud Lammers prefereert een culturele invulling in plaats van een woontoren, ook al levert dit onderaan de streep een flink verlies op, mede omdat hij wil vast houden aan de hoogte van maximaal 9 meter.

Margré van Wijngaarden aan Ruud Lammers: “U maakt het wel heel erg bont, u steekt Christiaan Andersen naar de kroon. U probeert nog steeds mensen wijs te maken dat een cultureel centrum financieel haalbaar is. En dan zou het financieel mogelijk worden door elders hoogbouw te plegen? Rij eens door Papendrecht en kijk eens hoe weinig plek er nog is om te bouwen, zonder groen op te offeren. Ik zit me hier echt over op te winden!”

De SGP gaf aan nog geen keuze voor of tegen het plan te kunnen maken en wil eerst goed alle voor- en nadelen afwegen. Alle andere partijen gaven aan de volgende stap te kunnen maken en het bestemmingsplan te laten aanpassen, hoe lastig het ook voor de omwonenden is.

Op de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering op donderdag 4 november wordt het verder besproken en vervolgens over gestemd.

Papendrechters voorrang geven?
Interessant was nog de vraag van Theo Wolters (PvdA): “Kunnen we Papendrechters voorrang geven bij de aanschaf van een appartement, zoals ook in Alblasserdam is geregeld bij een nieuwbouwproject?”

Wethouder Janssen:” Ja, dit is inderdaad mogelijk. Maar wat ik nog veel interessanter vind, is het mogelijk maken van een starterterslening in Papendrecht. Dit willen we binnenkort gaan bespreken. En deze lening willen we dan alleen aan Papendrechters verstrekken.”

“Wat verder ook mogelijk is, is om een makelaar in te schakelen die vooral Papendrechtse woningzoekenden uit zijn bestand benadert en deze als eerste op de hoogte brengt. Dan geef je een voorsprong aan Papendrechters.”

Door Hans Huisman

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5