Foto: Politie

Inleveractie voor wapens in Papendrecht en Alblasserdam

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT/ALBLASSERDAM • De gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht en het Politie Basisteam Drechtsteden-Buiten slaan de handen ineen bij de landelijke inleveractie van slag-, stoot en steekwapens.


Iedereen kan deze wapens anoniem inleveren tijdens de Week van de Veiligheid van 11 tot en met 17 oktober.

Niet normaal
“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Een mes bij je dragen is niet normaal. Dat is niet de manier waarop we met elkaar willen omgaan om ruzies op te lossen,” zeggen de gezamenlijke burgemeesters.

“De laatste jaren zien we helaas dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Daarom geven we hier aandacht aan in onze gemeenten. We trekken hier gezamenlijk in op, om een duidelijk signaal af te geven.”

Zonder straf
Tijdens de inleverweek kunnen slag-, stoot en steekwapens anoniem en zonder kans op straf of boete worden ingeleverd bij de jongerencentra in de betreffende gemeente. Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. De wapens kunnen worden achtergelaten in een speciale ton die in de jongerencentra staan.

Voor vuurwapens ligt dit anders; hiervoor moet telefonisch een afspraak worden gemaakt en dan wordt het wapen thuis opgehaald en door de politie onderzocht. Als het vuurwapen niet is gebruikt, kan het daarna ook ingeleverd worden zonder kans op straf of boete, maar alleen tijdens de actieweek.

Landelijke actie
Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens bekendgemaakt. In totaal doen meer dan 200 gemeenten mee aan de themaweek. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

In Alblasserdam kunnen de wapens worden ingeleverd in jongerenwerkgebouw de Postduif aan de Randweg 104. De tijden zijn: maandag 11 oktober van 09.30 tot 17.00 uur, dinsdag 12 oktober van 13.00 tot 21.00 uur, woensdag 13 oktober van 13.00 tot 17.00 uur en vrijdag 15 oktober van 09.00 tot 21.00 uur.

In Papendrecht kan men terecht op twee locaties. In het gebouw van Suppord aan de Boeieraak 1 zijn de tijden op maandag 11 oktober, dinsdag 12 oktober en vrijdag 15 oktober van 18.00 tot 21.00 uur en aan de Douwes Dekkerlaan 3 kunnen wapens op woensdag 13 oktober en donderdag 14 oktober ingeleverd worden van 19.00 tot 21.00 uur.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5