• Een artist impression van de nieuwbouw aan de Polderstraat 9.
• Een artist impression van de nieuwbouw aan de Polderstraat 9. Foto: Aangeleverd

Zorgen en vragen bij raad Alblasserdam en omwonenden over nieuwbouw Polderstraat 9

Algemeen 1.156 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De nieuwbouw van 45 woningen aan de Polderstraat 9 in Alblasserdam stuit op kritiek en vragen van omwonenden en gemeenteraad. Luchtkwaliteit, geluidsoverlast en sociale koop of huur kwamen onder meer aan bod.

Aan de Polderstraat 9 is nu nog een watersportbedrijf en een manege gevestigd. Een projectontwikkelaar nam in 2018 het initiatief om hier nieuwe woningen te gaan bouwen. Burgemeester en wethouders gaven in 2019 in principe groen licht om deze plannen verder uit te werken. Destijds was nog sprake van 63 huizen. 

“Maar in overleg met omwonenden hebben we een appartementengebouw geschrapt om ruimte te maken voor rijwoningen in de categorie sociale koop, tussen de 200.000 en 300.000 euro”, vertelde Joost de Korte namens de projectontwikkelaar, afgelopen week tijdens de commissievergadering aan de raadsleden. “Er ligt nu een stedenbouwkundige opzet die aansluit bij de wensen van de Alblasserdammers. Het is voor een heel gemêleerd publiek samengesteld met voor iedereen wat wils.”

Ontevreden
Een uitgangspunt dat niet werd gedeeld door twee omwonenden die ook inspraken. Zij lieten weten zeer ontevreden zijn over de informatievoorziening vanuit de ontwikkelaar. “Tijdens de voorlichtingsavond zijn mensen boos weggelopen, er werd bijna geen antwoord gegeven op onze vragen”, stelde de heer Quik, die aangaf namens de omwonenden te spreken. “Wij zien onze privacy verdwijnen. Nu kijken we uit op een manege en een weiland; er is een koppel uilen, een ijsvogel, een bunzing, dat is straks allemaal weg.”

Zeker zo belangrijk in hun inbreng waren de zorgen over de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast. “Wij snappen dat er woningen gebouwd moeten worden, maar waarom op een plaats waar het nu al heel ongezond is om te leven? Wat gaan jullie de nieuwe bewoners op het gebied van lawaai vanaf de snelweg en fijnstof aandoen? En bij het geringste incident staat het verkeer op de kruising van de Polderstraat en de Dam nu al muur- en muurvast en ruik je de benzinedampen in de woonkamer.”

Strenger
Die zorgen over de kwaliteit van leven op deze locatie werden gedeeld door de raadsleden. Remco de Boer (D66) bracht dat het meest duidelijk onder woorden: “We zitten op het gebied van luchtkwaliteit en geluidsoverlast bij de bestaande bouw nu al op het randje en er misschien al wel overheen. De normen voor nieuwbouw zijn flink strenger. Deze ontwikkeling kan niet zonder maatregelen om de luchtkwaliteit structureel te verbeteren.”

Onduidelijkheid was er daarnaast over de keuze tussen sociale koop, zoals de projectontwikkelaar, en sociale huur. Met veertien sociale koopwoningen wil de initiatiefnemer voldoen aan de verplichting van sociale woningbouw. Voor met name CDA en PvdA is dat een keuze waar zij niet akkoord mee gaan. 

Arco Strop (CDA): “Sociale koop klinkt interessant aan het begin van het traject, maar op een gegeven moment wordt het voor een hoge prijs weer doorverkocht en onttrek je het weer aan deze categorie.” 

Onderzoek
Maar andere fracties zagen het probleem een stuk minder. Arjan Dekker (VVD): “Er ontstaat zo doorstroming, waardoor huurwoningen in het dorp weer vrijkomen.” En Bart-Jan Poirot (ChristenUnie): “Er zijn mensen die heel graag willen kopen, dat wijst onderzoek uit. Nu hebben ze die gelegenheid nog niet. Maar voor een definitief antwoord hierover wil ik graag eerst overleggen met mijn fractie.”

Het ontlokte wethouder Arjan Kraijo de verzuchting dat het hem er op deze manier niet makkelijker op wordt gemaakt. Hij benadrukte dat het proces zich nog in het beginstadium bevindt. “Er zijn nog tal van aandachtspunten, zoals luchtkwaliteit, geluidsoverlast en parkeren die onderbouwd dienen te worden. We gaan de gesprekken met de initiatiefnemer vervolgen op basis van wat vanavond besproken is.” 

Verbetering
Joost de Korte beloofde namens de projectontwikkelaar verbetering wat betreft het contact met omwonenden. “We zullen de buurtparticipatie extra zorgvuldig vervolgen, al zullen we nooit iedereen tevreden kunnen maken.”

Woningbouw

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden