<p>&bull; Hanneke Rouw brengt muziek van Bach.</p>

• Hanneke Rouw brengt muziek van Bach.

(Foto: Hanneke Rouw)

Papendrechtse zaterdagmiddagconcerten weer van start, met celliste Hanneke Rouw

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Al veertig jaar zorgt de Stichting Zaterdagmiddagconcerten voor muziek op een aantal zaterdagen van het jaar. Sinds april bleef het stil op zaterdagmiddagen, als gevolg van de pandemie. Secretaris Aren Klink meldt nu enthousiast: ‘We mogen weer!’


De stichting heeft voor komend seizoen een programma klaar en staat te trappelen van ongeduld om weer te starten, aldus het bestuur. Het eerstvolgende concert is op zaterdag 2 oktober. Hanneke Rouw speelt dan cellosuites van Bach.

Zonder subsidie
Klink is al bijna veertig jaar bij de stichting betrokken. Hij vertelt: “Het is een initiatief geweest vanuit een Papendrechts koor. Dat koor bestaat niet meer en wij zijn al gauw een zelfstandige club geworden. Al veertig jaar houden we het hoofd boven water zonder een cent subsidie, dat vinden we zelf ook wel hele prestatie. Wel hebben we een aantal keren een donatie gekregen van de De Haan Stichting. We organiseren het via de collectes en met hulp van een paar vaste donateurs. Aan het einde van elk jaar bekijken we of we nog een jaar verder kunnen.” Lachend: “En dat lukt iedere keer weer.”

Laagdrempelig
De stichting wil laagdrempelige concerten aanbieden voor een breed publiek. “Dat staat in onze statuten. Daarom hebben we gekozen voor de zaterdagmiddag om vier uur, zodat mensen na het winkelen even binnen kunnen schuiven. Concerten duren niet langer dan een uur en de entree is bijna altijd gratis; een enkele keer hebben we een toegangsprijs geheven, zoals toen we een optreden hadden van een groot orkest. Na afloop is er een collecte, dan zie je dat men naar draagkracht geeft. We kunnen musici nooit veel betalen, dus ze worden er niet rijk van als ze bij ons komen spelen.”

Coronamaatregelen
Plaats van handeling is altijd de Morgensterkerk. “Ik ben geen kenner, alleen genieter, maar musici vinden het een fantastische ruimte vanwege de goede akoestiek.” Wat coronamaatregelen betreft heeft de stichting steeds het beleid van de kerk overgenomen. “Op de banken is met kruizen aangegeven waar je niet mag zitten. Dat blijven wij hanteren. Ik denk dat we bij binnenkomst aan mensen zullen vragen om hun naam en telefoonnummer achter te laten, zodat we hen kunnen bereiken, mocht er iets zijn.”

Jongeren
Er is een groep van ongeveer vijftien trouwe bezoekers, verder loopt het aantal luisteraars sterk uiteen. “Het hangt af van je programma. We hebben een keer een harpiste uit Papendrecht gehad, dan zie je dat veel meisjes die waarschijnlijk zelf ook harp spelen daar op af komen. Het meeste publiek krijgen we als we een vocaal optreden hebben, met een ensemble of koor. Jongeren komen alleen als er een instrument is waar zij in geïnteresseerd zijn.”

Jong talent
“Als Christiaan Blom in februari komt, krijgen we vast veel blokfluitertjes. Christiaan is nu een jaar of veertien, een plaatselijk superjong talent dat de sterren van de hemel speelt. Ik heb hem op tv gezien en hij wint gewoon allerlei prijzen. Soms sturen we een bericht naar muziekscholen met de vraag of ze hun leerlingen attent willen maken op een concert. Er kwam wel eens een muziekjuf met aantal van haar leerlingen.”

Kerstconcert
In de afgelopen vier decennia haalde de stichting een keur aan musici en instrumenten naar de Morgensterkerk. “Noem een instrument en we hebben het in de zaterdagmiddagconcerten gehad, van blokfluit tot saxofoon, van orgel tot beiaard. We hebben zelfs ooit een joekel van een harmonium naar binnen gesleept. Vocale pareltjes hebben mijn persoonlijke voorkeur. Ik verheug me nu al op het kerstconcert van 18 december. Ik denk dat dit een heel mooi concert gaat worden, met een paar niet geringe solisten.”

De Morgensterkerk is gevestigd op het adres: Muilwijckstraat 1. Voor meer informatie en het programma voor komend seizoen: zmcpapendrecht.nl.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5