• Burgemeester Paans hangt een van de plaquettes op.
• Burgemeester Paans hangt een van de plaquettes op. (Foto: Peter Stam)

Nieuwe platen op kunstwerk in rotonde herinneren aan twee bijzondere Alblasserdammers

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het was een feestelijk en emotioneel moment afgelopen zaterdag 18 september op de rotonde aan de Randweg/Plantageweg in Alblasserdam. Daar werden door burgemeester Jaap Paans en kunstenaar Roel Teeuwen twee koperen platen gemonteerd op het kunstwerk De Vier Windstreken.


Dit gebeurde in het bijzijn van familieleden en van mensen van de historische vereniging. Op de platen staan de namen van Ruud Boele en mevrouw Dullemeijer-Smit.

Alblasserdammer in Nieuw-Lekkerland
Ruud Boele was onder meer vanaf 2000 tot 2020 voorzitter van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Hij was vaak in Alblasserdam te vinden en was zo actief in Alblasserdam, dat hij op de koperen plaat herdacht wordt als ‘Een echte Alblasserdammer die in Nieuw-Lekkerland woonde’. Ruud Boele overleed in oktober 2020 op 72-jarige leeftijd.

Burgemeester Jaap Paans vertelde in het bijzijn van de familie en de mensen van de historische vereniging over zijn ervaringen met de heer Boele. Dit zorgde voor emotionele reacties. “Het is bijzonder en tegelijkertijd weemoedig,” aldus Paans.

Warm mens
Paans vertelde: “Ruud was gepassioneerd betrokken bij de samenleving. Willen we goed blijven samenleven in de toekomst, moeten we een goed besef hebben van het verleden. Daar draagt dit bord ook aan bij. Ruud was voor mij een warm en betrokken mens. Wat mij betreft mag het plaatje van Ruud geplaatst worden in de top van het kunstwerk.”

Gulle Dullemeijer
De andere koperen plaat was voor mevrouw Dullemeijer-Smit die een maand eerder dan Ruud Boele overleed. Mevrouw Dullemeijer uit Wassenaar was kinderarts. Zij was de dochter van Cornelis Fop Smit, directeur van Zuurstoffabriek De Alblas in Alblasserdam. Zij was jarenlang betrokken bij de historische vereniging in Alblasserdam.

Zij schonk de vereniging een groot geldbedrag, waarmee de vereniging 13 jaar geleden hun pand aan het Cortgene kon kopen en de oudheidskamer kon inrichten. Na het overlijden van mevrouw Dullemeijer is er opnieuw een flink bedrag ten goede gekomen aan de historische vereniging.

Nieuwe start
Kunstenaar Roel Teeuwen vertelde: “Tevens is deze plaatsing een nieuwe start, waarbij de bewoners van Alblasserdam weer worden uitgenodigd om gebruik te maken van dit kunstwerk om een boodschap of herinnering achter te laten. De in koper gegraveerde teksten steunen de Historische Vereniging. Het project is een onder deel van het kunstwerk van Marry Teeuwen (vrouw van Roel, red.) dat naast zijn functie als visueel aandachtspunt, ook de geschiedenis en de verhalen van de bevolking van Alblasserdam voor de komende decennia kan weergeven.”

Voor iedereen
Mensen die ook een plaatje willen plaatsen op het kunstwerk, kunnen hiervoor contact opnemen met de kunstenaar. Het kunstwerk heeft acht kanten en het is de bedoeling dat de plaatjes de top gaan bereiken.

“Het is zeker niet alleen voor burgemeesters en voorzitters. Mensen kunnen ook een plaatje laten plaatsen als er een dochter is geboren, ze kunnen een gedachte laten plaatsen. Het kan allemaal. Het moeten de vier windstreken worden die van ons allemaal zijn,” aldus kunstenaar Teeuwen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5