• De huiswerkbegeleiders, met v.l.n.r. Emine Osmanoglou, Piet Plaizier, Hans Tukker, Christel van de Graaf en vooraan Nick de Jong.
• De huiswerkbegeleiders, met v.l.n.r. Emine Osmanoglou, Piet Plaizier, Hans Tukker, Christel van de Graaf en vooraan Nick de Jong. (Foto: Aangeleverd)

De drempelloze Huiswerkhulp Alblasserdam gaat weer van start

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Huiswerkhulp Alblasserdam gaat op dinsdag 21 september weer van start in de serre van de Rederij aan het Raadhuisplein in Alblasserdam.


“Elk jaar beginnen we op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, weer met het aanbieden van huiswerkhulp”, vertelt Emine Osmanoglou. Kinderen vanaf acht jaar en jongeren tot ongeveer achttien jaar zijn elke dinsdag van 18.00 tot 20.00 uur welkom wanneer ze hulp nodig hebben bij het maken van huiswerk of wanneer ze vragen hebben over de lesstof.

Niet opgeven
“Bij ons hoeven de jongeren zich niet op te geven wanneer ze willen komen. Dat is anders bij bureaus die huiswerkbegeleiding aanbieden. Die gaan een traject aan en dan worden doelen gesteld. Bij ons kunnen ze zo binnen lopen wanneer ze een vraag hebben of overhoord willen worden. Dat werkt vaak beter voor de kinderen. Meestal zien we dat het wat drukker wordt wanneer de toetsweken eraan komen. Dan proberen we extra vrijwilligers in te zetten.”

Huiswerkhulp Alblasserdam is zo drempelloos mogelijk. Er zijn ook geen kosten aan verbonden. “Zo doen we het al vijftien jaar en dat heeft altijd goed gewerkt”, legt Emine uit. “De kinderen komen alleen wanneer ze het nodig hebben, soms komen ze maar een paar keer. Anderen zijn er bijna elke week. Sommige kinderen hoeven geen hulp, maar willen gewoon zelf rustig hun huiswerk komen maken, dat mag ook.”

“We zijn er in de eerste plaats om te helpen met het huiswerk, maar als ouder ben je natuurlijk ook welkom om eens een gesprekje te voeren en van gedachten te wisselen over allerlei schoolse zaken”, vervolgt Emine. “We hoefden nooit te adverteren of op een andere manier aan onze bekendheid te werken, want via mond- op mondreclame wisten de kinderen en de jongeren ons altijd te vinden.”

Maar in het afgelopen jaar was er geen huiswerkhulp. De bibliotheek, waar de huiswerkhulp altijd plaatsvond, was vaak gesloten. Zo af en toe werd er online hulp gegeven, maar de vrijwilligers zijn de contacten met veel kinderen kwijtgeraakt.

We zijn er weer
“We zijn benieuwd hoe het straks weer zal gaan en daarom willen we er nu even de aandacht op vestigen dat we er weer zijn”, vervolgt Emine. Er zijn folders gemaakt, de scholen worden benaderd met de mededeling dat de vrijwilligers weer elke week klaarstaan om te helpen en Huiswerkhulp Alblasserdam heeft sinds kort een eigen website: www.huiswerkhulpalblasserdam.nl.

Huiswerkhulp Alblasserdam heeft vijf actieve vrijwilligers en enkele reservisten die opgeroepen worden wanneer het druk is. “Twee vaste krachten hebben zich tijdelijk teruggetrokken vanwege corona. Ze zijn zelf kwetsbaar in hun gezondheid of hebben kwetsbare mensen in hun omgeving en willen daarom voorzichtig zijn. We kunnen daarom best nieuwe vrijwilligers gebruiken.”

Mensen die willen helpen hoeven geen onderwijsachtergrond te hebben, alhoewel dat natuurlijk wel helpt bij het begeleiden van kinderen. Emine: “Het gebeurt regelmatig dat er heel moeilijke vragen gesteld worden, dan overleggen we even met elkaar of we zoeken het op.”

De huidige bezetting vrijwilligers bestaat uit Nick de Jong, Hans Tukker, Ria Donkervoort, Janneke Schut, Piet Plaizier, Christel van de Graaf en Emine Osmanoglou. 

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5