• Dorien Zandvliet bij de fonteinen op het Raadhuisplein.
• Dorien Zandvliet bij de fonteinen op het Raadhuisplein. (Foto: Bert Bons)

Dorien Zandvliet neemt afscheid als wethouder van Alblasserdam: ‘Weemoed, maar ook zin in iets nieuws’

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het gaat gelukkig weer goed met Dorien Zandvliet, maar ze keert niet terug als wethouder van Alblasserdam.


Bijna een jaar geleden legde wethouder Dorien Zandvliet haar werk om gezondheidsredenen tijdelijk neer. “Ik heb een flinke burn-out gehad en dat zat veel dieper dan ik had verwacht. Het voelde als een zwart gat waar ik in terecht kwam. Gelukkig heb ik goede begeleiding gehad en heb ik in de afgelopen maanden telkens kleine stapjes omhoog gezet. Nu voel ik me weer goed en heb ik weer zin in iets nieuws.”

Dorien keert dus niet terug als wethouder van zorg, welzijn, jeugd, onderwijs en cultuur. Was die baan, die ze sinds 2014 had, te druk of te zwaar? “Het werk van een wethouder is altijd heel druk, maar als ik terug kijk, is dat niet dé oorzaak geweest van mijn burn-out. Het was gemakkelijk geweest wanneer er maar één knop was geweest waarop je had moeten drukken om het weer beter te laten gaan, maar het waren meerdere dingen bij mij. Het gaat er uiteindelijk om hoe je met die dingen omgaat. Ik nam alles mee naar huis, ging tobben en slecht slapen.”

Vooruit kijken
Die tijd ligt nu gelukkig achter haar. En ze wil weer vooruit kijken. “Ik sta open voor nieuwe dingen en dat ervaar ik als heel positief. Tegelijkertijd heb ik ook weemoed, want je laat wel wat achter. Ik ga mijn werk als wethouder en de contacten die ik had, zeker missen. Binnen het college hadden we een sterk teamgevoel en als wethouder kan je echt iets betekenen voor de samenleving.”

“Heel bijzonder vond ik de periode waarin we vluchtelingen moesten opvangen. Veel mensen uit het dorp kwamen toen in beweging en er ontstond iets moois. Dat zag je ook bij de coronacrisis. Mensen gingen elkaar helpen. De verhuizing van de woonwagens vond ik ook bijzonder. Dat was een heel lang proces en dat eindigde met een spektakelstuk van de verhuizing, die ’s nachts plaatsvond, waardoor de bewoners weer een mooie eigen plek kregen.”

Kleine dingen
Ook heeft Dorien intens genoten van de ‘kleine’ dingen. “Omdat Alblasserdam een relatief kleine gemeente is, kent iedereen je. Het deed me goed wanneer je gewoon op straat aangesproken werd met vragen of wanneer je iemand kon helpen die ergens mee zat.”

Dorien is er trots op wat er in de afgelopen jaren gebeurd is. “Veel van mijn werk was niet zo zichtbaar, maar toch heel belangrijk. Zo ben ik er trots op dat we het Centrum voor Jeugd en Gezin in 2015 hebben uitgebreid met het jeugdteam en vanaf daar doorontwikkeld hebben tot een organisatie die eigenlijk elke hulpvraag goed kan verwerken.”

“Het Zomerpaspoort is ook zoiets moois, net als het Raadhuisplein. Dat was dan wel niet mijn portefeuille, ik was er niet direct verantwoordelijk voor. Maar als college werkten we vaak samen. En een mooi plein heeft ook gelijk een positieve invloed op het gehele dorp. En dat heeft dan ook weer een sociaal aspect. Alles hangt met elkaar samen.”

Goede regeling
Nu vindt Dorien dat het tijd is voor iets anders. “Gelukkig had ik een goede regeling omdat ik ambtenaar was voordat ik wethouder werd. Ik kan daardoor in eerste instantie terugkeren als ambtenaar, maar weet nog niet precies hoe ik aan mijn verdere toekomst invulling wil geven. Ik wil graag in de publieke sector blijven werken. Ik ben een sociaal-democraat in hart en nieren en wil een bijdrage leveren aan de maatschappij. Er is zoveel te doen op het gebied van zorg, de jeugd of bij het openbaar bestuur. Ik ga kijken waar ik het best tot m’n recht kom.”

Te zijner tijd zal er een mogelijkheid komen om afscheid te nemen van Dorien Zandvliet, maar vanwege de coronaregels is daarover nu nog geen duidelijkheid.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5