• Vlnr: Arjan, Frank, Meta, Ingrid en Wienie aan de slag op het Slobbengors.
• Vlnr: Arjan, Frank, Meta, Ingrid en Wienie aan de slag op het Slobbengors. Foto: Anne Marie Hoekstra

Bijentellers van Papendrecht: ‘Het gaat goed met de bij’

Algemeen 672 keer gelezen

PAPENDRECHT • De vrijwilligers van Papendrecht zien dat het goed gaat met de bijen in Papendrecht. Sinds maart gaan zij wekelijks op pad om in hun dorp bijen te tellen.

De vrijwilligers gaan er elke twee weken samen op uit, maar doen ook regelmatig individueel een ‘bijenrondje’. Op vrijdagmiddag 30 juli hebben vijf van de acht vaste vrijwilligers zich verzameld bij een paar oude boomstronken op het Slobbengors: Frank Kroon, Arjan Korteland, Wienie Veth, Ingrid van Os en Meta Kruijs.

Training
In maart kregen zij een training van Johan van ’t Bos van Eis Kenniscentrum Naturalis, samen met een kleine twintig andere natuurliefhebbers. Wienie: “We leerden waar je op moet letten om te weten wat voor soort het is. Maar ik moet nog steeds zoeken. Daarom maak ik foto’s.” Meta: “In Nederland zijn er 360 verschillende soorten.”

Anders kijken
Sinds de training kijken ze anders naar bijen. Ze onderscheiden kleuren, voelsprieten en pootjes. Ook de periode waarin een bij voorkomt zegt veel. “Sommige bijen vliegen alleen in het voorjaar, andere juist later in het seizoen”, vertelt Arjan. Meta: “Ik kan niet meer normaal naar beestjes kijken, sinds ik de training heb gedaan.”

Zeldzame bij
Arjan en Frank horen bij de vrijwilligers die ook met regelmaat een vaste route lopen. “We schrijven dan op welke hommels en bijen we zien en voeren dat in een landelijk systeem in. Dat is gekoppeld aan Waarneming.nl. We doen dit sinds maart van dit jaar. Bijzonder is dat de roodrandzandbij ook in Papendrecht voorkomt. Die is vrij zeldzaam. Dat het goed gaat komt doordat er op allerlei plekken veel minder gemaaid wordt.” Meta: “Papendrecht wil een bij-vriendelijke gemeente zijn.

Papendrecht Zoemt
Sinds 2018 mag Papendrecht zich ook officieel een bij-vriendelijke gemeente noemen. Jacqueline van Dongen, ambassadeur van Nederland Zoemt, reikte in dat jaar het predicaat Papendrecht Zoemt uit aan wethouder Kees Koppenol. De bijentellers hopen dat de gemeente ook in de toekomst een bij-vriendelijke gemeente zal blijven.

Meer buiten
De groep begon in maart met het bijhouden van waarnemingen. Ingrid van Os haakte later aan en leert nu veel van de anderen. Sinds ze zwerfvuil raapt is ze meer buiten. “Ik ging me meer op de natuur focussen en zie wat voor ellende we veroorzaken. In de tuin van mijn ouders probeer ik de omstandigheden voor bijen te verbeteren.”

Blij van een bij
Allemaal willen ze de natuur een handje helpen. Wienie vindt het fijn om dat in groepsverband te kunnen doen. “Je staat nogal alleen als je zo blij kan worden van een bijtje of lieveheersbeestje. Met de andere bijentellers kun je dat delen.”

BIJzoekers
Ze hebben een WhatsApp-groep die ze BIJzoekers noemen. Trainer Johan van ‘t Bosch leest mee, deelt de successen en kijkt mee of de leden de juiste namen weten te vinden. Zo nu en dan vinden ze een zeldzame soort, of een soort die ze in Papendrecht nog niet eerder zagen. Vrijdagmiddag was dat de Lathyrusbij. Frank laat een foto zien van de roodrandzandbij die hij onlangs zag. Met een lach: “Die ging de groep rond. Het is erg leuk om zo’n zeldzame soort aan te treffen.”

Kort leven
Tot september zullen de vrijwilligers doorgaan met tellen en determineren. Daarna is er een einde gekomen aan het korte leven van veel bijen, of ze wachten in holletjes op het volgende voorjaar.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden