Foto:
ingezonden mededeling

Drie tips om je tuin zelf te onderhouden

  •   keer gelezen

Het zelf onderhouden van je tuin kan een ontspannende en leuke bezigheid zijn. Het kan echter ook tijdrovend en ingewikkeld zijn. Het gras moet gemaaid worden, het onkruid blijft groeien en hoe zit het ook alweer met snoeien? In deze blog geven we drie tips om het tuinonderhoud gemakkelijk te houden en zo het meeste uit je tuin te halen. Als je dit zelf niet ziet zitten kun je altijd een offerte bij Tuinmanofferte opvragen natuurlijk.


Wekelijks maaien
Het heeft een aantal voordelen om je grasmat wekelijks te maaien. Allereerst is regelmatig maaien belangrijk om nieuwe grassprieten de ruimte te geven om te groeien. Als het gras erg lang wordt, krijgen nieuwe sprieten namelijk te weinig zonlicht om te gedijen. Daarom is het van belang om wekelijks te maaien, zodat de nieuwe grassprieten de kans krijgen om groot en stevig te worden.

Daarnaast zorgt een wekelijkse maaibeurt ervoor dat onkruid zich niet vermeerdert. Als het onkruid steeds wordt afgemaaid, krijgt het geen kans om te bloeien en zaden te verspreiden. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait (een maaiafstand van minder dan 3 centimeter), want dan kunnen mossen en klavers juist goed groeien.

Wees het onkruid voor
Een belangrijk aspect van tuinonderhoud is onkruidbestrijding. Dit kan een grote klus zijn, daarom is het slimmer om het onkruid voor te zijn. Dit kun je doen door de bodem van je tuin zoveel mogelijk te bedekken. Plant bodembedekkers of bedek de bodem tussen de planten met cacaodoppen of boomschors. Op die manier krijgt onkruid niet de ruimte om te groeien en het onkruid dat toch nog opkomt kan gemakkelijk verwijderd worden.

Een andere manier om onkruid te bestrijden is door regelmatig te schoffelen. Als je schoffelt snijd je de wortels van opkomende onkruid af, waardoor het sterft. Dit is een heel natuurlijke vorm van onkruidbestrijding, omdat je geen bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken. Dezelfde tactiek kan je toepassen op bestrating door te vegen of op grind door te harken. Ook dan krijgt onkruid geen kans om tot een grote plant te groeien en blijf je het de baas.

Basisregels snoeien
Iedereen kent de uitdrukking ‘snoeien doet groeien’, maar velen vinden het ingewikkeld, omdat er voor verschillende planten diverse regels zijn. Daarom is het handig om de basisregels te kennen, waarmee je sowieso weet dat je goed zit. De belangrijkste basisregel is dat je niet mag snoeien als het vriest of regent, want dan kan de plant niet goed herstellen. Daarnaast is het van belang om voor dit tuinonderhoud gereedschap te gebruiken dat goed scherp is, zodat de snoeiwond niet rafelt.

Bij het wegsnijden van takken is het belangrijk om op de structuur van de plant te blijven letten. Probeer overzicht te houden, zodat de lengte van de takken in balans blijven. Verder kunnen dode takken en takken die over elkaar heen schuren altijd weggehaald worden. Dit zijn de basisregels, maar meer informatie over het snoeien van bepaalde soorten is eenvoudig te vinden op het internet. Op diverse websites staan bijvoorbeeld snoeikalenders, waarop je kan zien wanneer je bepaalde planten moet snoeien. Vind je dit allemaal teveel werk? Vraag dan een tuinman offerte op, dan komt iemand dit alles voor jou doen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5