<p>&bull; De samenwerking met Opnieuw & Co zorgt ervoor dat meer mensen hun oude textiel inleveren.</p>

• De samenwerking met Opnieuw & Co zorgt ervoor dat meer mensen hun oude textiel inleveren.

(Foto: Sergey Tryapitsyn, 123rf.com)

Nieuwe inzamelmethode textiel zorgt voor meer afvalscheiding in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Sinds de start van de samenwerking met kringloopwinkel Opnieuw & Co, op 1 juni 2020, heeft de gemeente Alblasserdam op jaarbasis 40.000 kilo méér textiel ingezameld.


Voorgaande jaren lieten een hoeveelheid van 60.000 kilo textielinzameling per jaar zien. Vanaf de start van de samenwerking in juni 2020 werd in een half jaar tijd al ruim 60.000 kilo textiel op gehaald. Cijfers laten zien dat deze trend zich ook in 2021 voortzet. De verwachting is dat er dit jaar ruim 100.000 kilo textiel wordt opgehaald.

Verbeteringen afvalinzamelingen
Vanaf 1 juni 2020 is de gemeente samen met afvalverwerker HVC gestart met het doorvoeren van belangrijke verbeteringen in de inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (PMD) PMD), textiel en papier. De maatregelen zijn bedoeld om het scheiden van afval een impuls te geven, zoals de gemeenteraad in november 2019 in een motie vroeg.

Ambitie gemeente
Het doel is nog steeds om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar honderd kilo per inwoner. Eén van de maatregelen was een samenwerking met Opnieuw & Co voor textiel. De resultaten van juni 2021 geven reden tot tevredenheid. Wethouder Arjan Kraijo: “De gemeente heeft de ambitie om afvalscheiding naar een hoger niveau te brengen, onder andere via serviceverbetering. Het is een goede ontwikkeling dat we steeds grotere stappen maken in de verduurzaming van Alblasserdam. We zien nu dat deze inspanningen, ook bij de textielinzameling daadwerkelijk zijn vruchten afwerpen.”

Nieuwe containers
Om de textielinzameling te verbeteren heeft de gemeente nieuwe frisse containers geplaatst op de bestaande locaties. Ook heeft Opnieuw & Co zelf nieuwe locaties aangedragen waardoor er een betere spreiding van de locaties is in Alblasserdam.

Handmatige verwerking
Voorheen werden de containers met een kraanwagen geleegd, nu gebeurt dat handmatig door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voordeel is dat eventuele vervuiling er gelijk uitgevist wordt, waardoor er veel meer textiel bruikbaar blijft en er eigenlijk geen afkeur meer is. Zo kan eventuele vervuiling niet de hele partij verknoeien. Textiel dat niet meer draagbaar is, krijgt een tweede leven als isolatiemateriaal, poetsdoeken of er worden garens van gemaakt. Ook zijn in Alblasserdam zijn steeds meer mensen gaan recyclen. Er verdwijnt hierdoor minder textiel bij het restafval. Met de toename van recyclen, daalt ook de hoeveelheid restafval per persoon.

Meer informatie
De komende tijd wil de gemeente inwoners stimuleren om afval te scheiden en een handje helpen met handige tips. De gemeente zet hiervoor de eigen media in en maakt gebruik van de diensten van HVC. Voor meer informatie: www.alblasserdam.nl/Inwoners/Alle_onderwerpen/Afval

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5