<p>&bull; Djuna: &quot;De kinderen hebben onder andere vulkanen en zeesterren gemaakt.&quot;</p>

• Djuna: "De kinderen hebben onder andere vulkanen en zeesterren gemaakt."

(Foto: Richard van Hoek)

Kinderen maken vulkanen en zeesterren tijdens workshops ABC Team

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • In totaal 32 kinderen hebben vrijdag 23 juli deelgenomen aan kunstzinnige workshops met Djuna Couvee, georganiseerd door het ABC Team in Alblasserdam.


Djuna verzorgde drie kunstlessen over ecologische verandering. Titel van de lessen was: ‘Zeesnot tot Moddervulkaan’. De eerste groep deelnemers ging aan de slag met gerecyclede materialen. “De kinderen hebben onder andere vulkanen en zeesterren gemaakt”, vertelt Djuna.

Verhalen en gedichten
De tweede groep schreef verhalen, verzon personages of schreef gedichten en maakte daar tekeningen bij. De derde groep deed toneel en nam podcasts op.

Middels de lessen wil Djuna de kinderen niet alleen hun creativiteit laten ontwikkelen, maar ook laten nadenken over de manier waarop we met de aarde omgaan en over de vraag of dat ook anders kan.

Vervuiling zeeën
Djuna: “Ik merkte dat veel kinderen erg betrokken zijn bij de aarde en vooral over dieren hebben nagedacht. Ook de vervuiling van de zeeën houdt hen bezig. Twee jongens dachten na over energie en over wat fabrieken verbruiken. Zij hebben meegedaan aan de podcast.”

Zeesnot
“Ik heb de kinderen uitgelegd wat zeesnot is en wat moddervulkanen zijn. Die zijn het gevolg van klimaatverandering. Zeesnot komt voor in een zee in de buurt van Istanbul. Door het opwarmen van het zeewater en overbevissing zijn algen daar extreem vermeerderd. Die algen vormen een soort snot in het water. Moddervulkanen zijn het gevolg van olie- en gasboringen. Gassen stuwen via de boorgaten modder naar boven.”

Niet eng
Djuna wil de kinderen niet angstig maken voor klimaatverandering. “Ik wil dit niet op een enge manier met ze bespreken, maar juist op een creatieve manier, dat we nadenken over hoe we er anders mee kunnen omgaan.”

Tentoonstelling
Alle gemaakte kunstwerken zijn in augustus/september te zien in een tentoonstelling in het gemeentehuis van het Damdorp.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5