Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Kim van der Vlies wil meiden stimuleren hun hart te volgen.
• Kim van der Vlies wil meiden stimuleren hun hart te volgen. (Foto: hylke greidanus photography)

Papendrechtse Kim in top tien Miss-Nederlandverkiezing

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Studente en korfbalster Kim van der Vlies (22) uit Papendrecht wil laten zien dat het bij de Miss-Nederlandverkiezing om meer gaat dan alleen een leuk figuur en gezichtje. ‘Ik wil laten zien wat voor mooie organisatie Miss Nederland is.’


Kim eindigde op 28 mei bij de eerste tien voor de verkiezing van dit jaar. “Het besef begint pas de laatste dagen te landen”, zegt ze. “Ik vind het een enorme eer. Heel bijzonder dat ik nu al een platform krijg om mijn verhaal te delen, om jonge meiden en te inspireren en misschien ook jongens.”

Verhaal vertellen
In 2019 volgde Kim de toenmalige Miss Nederland op Instagram. “Sharon Pieksma liet goed zien dat het niet alleen draait om het mooie plaatje en dat je maatje XXS hebt. Het gaat er ook om dat je jezelf voor goede doelen inzet, een verhaal te vertellen hebt.” Vorig jaar deed Kim ook al mee met de verkiezing, maar ze had zichzelf toen nauwelijks voorbereid. “Ik had nog geen verhaal. Maar ik vond het wel zo leuk dat ik dacht: ik ga nog een keer meedoen en nadenken over wat ik wil. Vorig jaar eindigde ik in de top 20.”

Hart volgen
Wat ze wil uitdragen, weet ze inmiddels. “Ik wil jonge meiden stimuleren hun hart te volgen. We denken in hokjes: als je havo hebt gedaan is het eigenlijk raar als je voor het mbo kiest. Ik vind: als je een havodiploma hebt en het liefst kapster wilt worden, moet je dat doen en je niet teveel aantrekken van wat anderen daarvan vinden.”

Vleeskeuring
Kim wil ook uitdragen wat de verkiezing inhoudt. “Na mijn vorige deelname zeiden mensen tegen me: waarom zou je aan zo’n vleeskeuring mee willen doen? En: ben je daar niet te dik voor? En: wat is jouw talent dan? Ik had er na de casting een goed gevoel bij en besloot: ik ga het tegendeel bewijzen, laten zien wat voor mooie organisatie Miss Nederland is.”

Studie
Zelf volgt Kim een universitaire studie. “Ik ben bezig met mijn master fiscale economie. Heel leuk, die combinatie van recht en economie. Je duikt ook in het belastingrecht. Wiskunde was een van mijn beste vakken, dus het past bij mij. Ik liep per ongeluk een lokaal in waar voorlichting werd gegeven over deze studie; het bleek een match.”

Schuldhulpverlener
In haar bijbaan als assistent bewindvoerder bij een schuldhulpverlener benut Kim haar kennis. “Ik help cliënten om uit de schulden te komen, ben verantwoordelijk voor belastingaangiften, hou administratie bij. Het werk is mooi, je kunt echt iets voor iemand betekenen.”

Challenges
Om kans te maken op de titel nam Kim deel aan diverse challenges. “Uit 1900 aanmeldingen werden honderd meiden gekozen. Na de challenges bleven er vijftig over. De eerste challenge was: catwalk lopen. Het gaat erom dat je jezelf durft te laten zien. Voor de tweede challenge moesten we een filmpje van onszelf opnemen en daarin zonder make-up vertellen wie je bent en waar je voor staat. Voor sommige meiden kan het een stap zijn om zonder make-up op social media te verschijnen. Voor mij niet, ik heb vaak geen make-up op omdat ik het teveel moeite vind. Verder was er een challenge in sollicitatie outfit en een waarbij we ons Beyoncé-momentje moesten pakken: vol in de make-up, haar in de wind.”

Bikinironde
Tijdens de casting voor de vijftig uitverkorenen, was er ook een bikinironde. Kim vond dat prima. “Het gaat erom dat je laat zien dat je jezelf comfortabel voelt in je eigen lichaam. Verder was er weer een catwalk ronde en moest je vertellen over jezelf. Er werden twintig meiden gekozen. We hadden een speed-date met de jury, allemaal ex-missen. Toen er daarna een top tien werd gekozen, riepen ze ook mijn naam om. Ik stond erbij op trillende beentjes.”

Grote droom
In augustus wordt bekend of Kim de nieuwe Miss Nederland is geworden, of een van de andere deelneemsters moest laten voorgaan. Winnen is haar grote droom. “Als je wint, ben je een jaar lang Miss Nederland. Dan leef je een paar maanden in een achtbaan. Je reist van hot naar her. Ik wil graag op grotere platforms mijn verhaal delen, bijvoorbeeld een Ted Talk houden en ook bij scholen langs gaan.”

Serie SBS6
Kim geniet van de verkiezingsrondes. “Ik krijg er veel energie van. Op 4 juni hebben we een introductiedag gehad. We gaan een serie maken met SBS6: ‘Van casting tot kroning’. De omroep gaat ons volgen tot aan de finale. We krijgen ook een social-mediatraining en een training over gezonde voeding.”

Gesprek aanvragen
Dankzij de verkiezing hoopt Kim jonge meiden te inspireren. “Ze kunnen via social media een gesprek met mij aanvragen. Ik heb lijntjes met organisaties die meiden helpen en als deze organisaties een spreker nodig hebben, kunnen ze mij uitnodigen.”

Social media
Wie wil weten hoe het verder gaat met Kim, kan haar volgen op Instagram (@kimvdvlies) en op Facebook (Kim van der Vlies). Het Instagramaccount van Miss Nederland is: missnederland.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier