Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>Thomas, Sander en Frits van Loon (v.l.n.r.) bij de finish.</p>

Thomas, Sander en Frits van Loon (v.l.n.r.) bij de finish.

(Foto: Richard van Hoek)

Papendrechtse familie loopt van Nijmegen naar huis voor Radboud Oncologie Fonds

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Frits, Sander en Thomas van Loon werden zondag groots en feestelijk onthaald bij hun huis in Papendrecht. Hun sponsorloop voor het Radboud Oncologie Fonds bracht 7325 euro op.


De sponsorloop begon vrijdag bij het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum. Na 120 kilometer wandelen kreeg de familie van hoogleraar Rare Cancers Radboudumc Carla van Herpen een gouden medaille opgespeld.

In 2012 werd bij Sander neurofibromatose type2 vastgesteld, een zeldzame vorm van kanker. Sander werd daarna drie keer geopereerd om de tumoren op zijn zenuwen weg te halen. Voor die zware operaties kon hij bijna niet meer lopen. Door, naast de behandelingen in het Radboud UMC, te blijven oefenen en telkens een beetje verder te wandelen, loopt hij sinds een paar jaar met zijn familie de Nijmeegse Vierdaagse. Hun team FST (afkorting voor Forever Strong Together) haalt zo geld op voor kankeronderzoek.

Afgelopen weekend liep het team het stuk dat zij normaal gesproken met de auto afleggen voor dit traject voor ditzelfde goede doel. Op vrijdag was de etappe 44 kilometer lang, deze liep van Nijmegen naar Tiel. Op zaterdag werd er vanuit Tiel naar Gorinchem gelopen, een afstand van 48 kilometer. Van Gorinchem naar Papendrecht is nog 28 kilometer lopen. Dat deed het team op zondag.

Frits: “Ik kijk terug op een prima en mooi weekend, als vader is het iets speciaals dat je samen met je zoons zo’n wandeling doet. Het was erg leuk en erg genieten, ondanks dat de aanleiding natuurlijk is dat Sander erg ziek is, maar toch alle kilometers loopt.”

“Vrijdag vond ik de zwaarste dag, omdat het warm was en er weinig wind stond. Vrijdag was qua route ook de mooiste dag doordat we tussen de uiterwaarden liepen. Het groen, de vogels en insecten, dat was echt mooi! Zaterdag was de langste afstand, maar het weer was voor ons ideaal doordat het niet te warm was en er wat wind stond. Zondag was het ook goed te doen.”

Thomas: “Tijdens het wandelen zelf is het hard doorzetten, maar later op je hotelkamer kijk je terug op een mooie wandeling. Het gevoel van doorzetten was bij mij na een kilometer of veertig, omdat je dan een mentaal spelletje met jezelf moet spelen. Je weet dat je nog ver moet lopen, maar tegelijk weet je ook dat je het wel kan. Mentaal is dat zwaar, maar fysiek konden we het prima aan.

De tocht zelf vond ik zwaarder dat de Nijmeegse Vierdaagse. Hoewel dat evenement een dag langer is en dat je daar per dag dezelfde afstand aflegt, sleept de menigte, de gezelligheid en de muziek je daar door de dag heen. Alleen met je team is zo’n tocht toch een andere beleving.”

Sander: “Toen we vrijdag met de tocht begonnen, werden we door veel mensen uitgezwaaid. Dat was mooi! Onze moeder (Ingrid van Loon, red.) stond er, mijn arts prof. dr. Van Herpen met haar teamleden en onze verdere familie. Deze mensen stonden er trouwens weer bij onze thuiskomst.

De finish vond ik echt een hoogtepunt! De hele straat stond vol met mensen! Niet alleen met iedereen die ons heeft uitgezwaaid, maar ook met buurtbewoners en andere familie en vrienden. Onder begeleiding van een politiemotor werden we binnen gehaald. Honderd man stond te klappen, te juichen en te zwaaien. De straat was versierd met vlaggetjes, ballonen en met een finishvlag. En natuurlijk was er na de huldiging een hapje en een drankje.”

Op het moment van schrijven staat de teller op 7325 euro. Doneren om het onderzoek naar kanker te financieren kan nog steeds via https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/actie/teamfst.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier