Foto:

Week van de jonge mantelzorger in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, die van 1 tot en met 7 juni plaats zal vinden, worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, met als doel hen waarderen en zichtbaar te maken. In Alblasserdam kunnen jongeren van 14-23 jaar zich opgeven bij Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA).


Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie. Het thema van dit jaar is daarom ‘Niet te missen!’ De campagne ‘Niet te missen’ laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Het zorgen lijkt voor de jongeren vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Kijk voor meer informatie op www.jmzaanz.nl (jonge mantelzorgers aan zet) of via de SWA op Twitter, Instagram en Facebook.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier