<p>&bull; Hanneke en Alice krijgen energie van wandelen.</p>

• Hanneke en Alice krijgen energie van wandelen.

(Foto: Rob de Vogel)

Wandelende vriendinnen uit Alblasserdam: ‘Het geeft een mentale boost’

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Ze zijn vriendinnen en nichten van elkaar, Alice Elkhuizen en Hanneke op de Woert uit Alblasserdam. Samen ontdekten ze dat ze van wandelen houden.


Voor de geboorte van hun liefde voor wandelen was wel een stappenteller nodig, en een uitdaging van de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA): enkeltje Rome.

Liever fietsen
Alice hield niet zo van wandelen, ze ging liever fietsen en deed aan yoga. Ook Hanneke deed bij voorkeur andere dingen. Zwemmen bijvoorbeeld, of samen met Alice lange fietstochten maken met overnachtingen in hotels of trekkershutten. Alice: “Ik doe een opleiding tot costumière, er zijn genoeg dingen die mijn tijd vullen. Gaan wandelen, dat kwam nooit in me op. In vakanties lopen mijn man Gerard en ik wel.” Hanneke: “Rob en ik niet.”

Naar ‘Rome’
Toen door corona zowel de overnachtingsmogelijkheden als de zwembaden sloten, besloten de vriendinnen het er toch maar eens op te wagen. Van januari tot en met april liepen ze 1588 kilometer. Daarmee overtroffen ze de doelstelling van de SWA: in vier maanden 1257 kilometer lopen, de afstand van Alblasserdam naar Rome (hemelsbreed).

Stappenteller
Voordat ze de wandelschoenen aantrokken, vroeg Hanneke zich af hoe ze aan haar beweging kon komen. “Collega’s zeiden: ‘Je moet een stappenteller kopen, dat is leuk’. Ik dacht: dat ga ik niet doen, dan moet dat ook nog. Maar zwemmen kon ook niet meer.” Terwijl ze haar pols met een zwart bandje naar voren steekt: “Toen heb ik toch zo’n ding gekocht.” Ook deed ze Alice een exemplaar cadeau. “Ik dacht: misschien kan ik haar zo gek krijgen om samen te gaan lopen.”

Uitdaging
In januari lazen ze over een uitdaging van de SWA: Enkeltje Rome. De vriendinnen besloten aan te haken en verzonnen een naam voor hun ‘team’: ‘t Wandelgenietschap. Alice: “Je begint en denkt: ik weet niet of ik het haal. Maar je blijft doorgaan omdat het een uitdaging is. Ook het enthousiasme van Harro Beugelink van de SWA en Laurens Barnhoorn van het ABC Team maakte dat je het wilde doen. We gingen steeds verder.”

Prikkelend
Alice is geboren en getogen in Australië, is gewend aan hogere temperaturen. “Ik hou niet van de winter. Normaal gaan mijn man en ik in de winter naar een warm land, maar dat kon nu niet. Ik merkte dat het wandelen me de winter door hielp. En het was prikkelend.”

Avondklok
Ze liepen lang niet altijd samen. Alice: “Hanneke werkt nog, ik ben met pensioen. Ik ben bijna elke dag gaan lopen, soms naar de Jumbo in Papendrecht, soms van Alblasserdam naar Nieuw-Lekkerland en over de dijk terug.” Hanneke: “Voor mij werd het lastig met de avondklok. Soms eten we om 7 uur, daarna was er nog weinig tijd om te gaan lopen. Ik liep op mijn vrije dagen.”

Metale boost
Wat maakte dat wandelen nou zo leuk? Alice: “Het geeft energie, een positief gevoel, een mentale boost. Ik woon hier nu 26 jaar, maar kwam nu op achterafpaadjes en langs water. Oh, dit is er ook nog. Echt geweldig. En de natuur, het buiten zijn, vogels horen, bloemen zien bloeien.”

Fanatiek
Hanneke: “Je kunt het altijd doen. Als je eenmaal gaat, dan blijf je gewoon gaan.” De stappenteller maakte hen fanatiek. “Ik heb zelfs rondjes gelopen op een parkeerplaats op de Brouwersdam”, bekent Hanneke lachend. “Want als je niet loopt, flikkert je grafiek naar beneden. En de praatjes uit de app van Erik Scherder (neuropsycholoog en wandelpromotor, red.) motiveerden ook. Die man is zo inspirerend. We kregen ook berichtjes van Harro, dat we goed bezig waren. Dat is toch heerlijk?” Als het kon liepen de vriendinnen samen, het contact maakte het extra leuk.

Gardameer
Voor als de grenzen straks weer helemaal opengaan hebben ze al sportieve plannen. Hanneke: “We willen gaan fietsen op een nieuw pad bij het Gardameer.” Ze hebben tips voor mensen die ook al wandelend in beweging willen komen. Hanneke: “Koop een stappenteller als je van een uitdaging houdt. En zorg dat je met een ander bent. Via een app kun je zien wat de ander heeft gelopen, dat stimuleert.” Alice: “Een doel stellen, dat helpt ook.” Hanneke: “Anders is het als een partijtje voetbal waarbij het niet uitmaakt of je scoort.” Wie eenmaal is begonnen, wordt vanzelf beloond, beloven ze. “Je geniet, ontspant en je hoofd raakt leeg.”

Uitdaging SWA
In januari kwam de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA)met een uitdaging: samen met andere Alblasserdammers 3,1 miljoen stappen lopen tot eind januari, een doel dat ruim werd behaald met 5,7 miljoen stappen. Eind januari volgde een nieuwe uitdaging: Enkeltje Rome.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5