Foto: Geurt Mouthaan

Politiek Alblasserdam verbijsterd over aanpassing verbouwingskosten Oude Bibliotheek

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Alblasserdamse politiek is verbaasd en verbijsterd over het feit dat het college nu gaat kijken hoe de verbouwing van De Oude Bibliotheek goedkoper kan. Eerder verzekerden burgemeester en wethouders de gemeenteraad dat dit echt niet mogelijk was.


De reden voor de aankondiging van het college is dat de drie aannemers die zich inschreven voor deze klus allen een veel te hoog kostenplaatje neerlegden. ‘Het zwaartepunt van de overschrijdingen zit in de kosten voor de werktuigbouwkundige installaties (koeling, verwarming, ventilatie)’, meldde wethouder Kees Jongmans. Het ontwerp is daarom aangepast om het project binnen het gestelde budget te realiseren. 

Met name het CDA bleek afgelopen week tijdens de commissievergadering not amused. Arco Strop: “Enkele maanden geleden kregen we te horen dat er geen enkele ruimte was om de verbouwingskosten omlaag te brengen. En nu deelt u ons in enkele zinnen mee dat het wel kan. Er zijn kostbare maanden voorbij. Ik ben echt enorm verbaasd en verbijsterd.”

Vertrouwd
Ook de andere partijen sloten zich unaniem aan bij deze stellingname. Meerdere raadsleden spraken de vraag uit of op deze manier de beantwoording van het college nog wel altijd vertrouwd zou kunnen worden.

Wethouder Kees Jongmans zag het echter volstrekt anders. “De destijds verstrekte aanwijzingen van het CDA over hoe de verbouwing goedkoper zou kunnen, hebben we niet terzijde gelegd, maar geparkeerd. In de aanloop naar dit project was er geen ruimte meer om aan het ontwerp te sleutelen, maar gaandeweg de werkzaamheden zou dit er wel bij betrokken worden.”

Uitleg
Hij vertelde daarnaast dat het aangepaste ontwerp naar de drie aannemers verstuurd zou worden, zodat zij opnieuw een offerte in kunnen dienen. “De aanpassingen zullen niet leiden tot een slechter werk- en verblijfklimaat in De Oude Bibliotheek. Ik hoop dat we straks wel binnen het gestelde krediet kunnen blijven.”

Zijn uitleg bleek niet voldoende om de raadsleden te overtuigen. Zij gaven aan het onderwerp tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op dinsdag 25 mei opnieuw te willen bespreken.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5