Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Julian en Johan bij vv Papendrecht.
• Julian en Johan bij vv Papendrecht. (Foto: Aangeleverd)

Julian Traets uit Papendrecht is vrijwilliger bij Syndion: ‘Niet twijfelen maar doen’

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Syndion, een organisatie die onder meer in Papendrecht actief is en zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, is op zoek naar vrijwilligers. Eén van de vrijwilligers vertelt dit werk zo leuk en goed is.


Julian Traets uit Papendrecht is al zo’n vijf jaar vrijwilliger bij Syndion, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking.

Een praatje maken, samen wandelen, erop uit om een ijsje te eten. “Het hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn. Met een uurtje van jouw tijd bezorg je cliënten de dag van hun leven.”

Ontzettend belangrijk
Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor Syndion. Syndion vindt het belangrijk dat óók mensen met een beperking midden in de samenleving staan; net als iedereen.

Vrijwilligers zijn hierbij belangrijk bij Syndion. Zij vergroten het netwerk van de cliënt.

Voetbaltrainingen
“Ik ben nu vrijwilliger van Johan”, vertelt Julian. “En ik ga met hem naar zijn voetbaltrainingen. Als er geen trainingen zijn ga ik met hem wandelen of ergens een ijsje eten. Alleen zou Johan dat niet kunnen en de begeleiding heeft gewoon niet altijd tijd voor deze activiteiten.”

Johan woont op woonlocatie Volgerlanden in Hendrik Ido Ambacht en voetbalt in het G-team van VV Papendrecht. Elke maandag brengt Julian hem naar de trainingen.

Ook andere spelers helpen
En dat niet alleen: sinds kort geeft Julian training aan het complete G-team. “Ik hoorde dat er een trainer werd gezocht en van het één kwam het ander. “ Zo helpt Julian niet alleen Johan aan een leuke avond, maar ook de andere spelers uit het team.

In het dagelijks leven doet Julian iets heel anders. Hij werkt Julian op de financiële administratie van een bedrijf.

Tijd vliegt voorbij
Collega’s vragen hem wel eens hoe hij het vrijwilligerswerk combineert met zijn andere werkzaamheden. “Waar haal je de tijd vandaan?, vragen ze me dan. Maar ik zie het niet als een opgave. Met een uur van je eigen tijd bezorg je cliënten de dag van je leven. En voor mij? De tijd vliegt voorbij!”

Julian vervolgt: “Mensen die twijfelen of ze vrijwilliger moeten worden bij een organisatie als Syndion kan ik alleen maar zeggen: niet twijfelen maar doen.”

“Ik zie Johan echt opbloeien op de momenten dat ik met hem op pad ben. Hij geniet van de extra aandacht. Maar wie zou daar niet van genieten? Dat vindt iedereen toch fijn?”

Netwerk
Acht jaar geleden kreeg de moeder van Julian een beroerte. Dit deed Julian beseffen hoe belangrijk contacten zijn. “Natuurlijk, in het begin komt iedereen langs en is er aandacht genoeg, maar na enige tijd wordt dat minder.”

Het netwerk van zijn moeder werd ineens een stuk kleiner. Mensen met een beperking hebben vaak ook maar een klein netwerk van vrienden en familie om zich heen. Vrijwilligers dragen bij aan het vergroten van dat netwerk. “Ik heb bij mijn moeder gezien hoe ontzettend belangrijk dat is”, vertelt Julian.

Vrijwilligers bij Syndion helpen niet alleen de cliënten, maar ook de begeleiders. Dankzij de hulp van vrijwilligers kunnen de begeleiders van Syndion zich richten op de professionele zorg en begeleiding. Syndion zoekt vrijwilligers die cliënten willen ondersteunen bij allerlei verschillende activiteiten.

Welke invulling hier precies aan wordt gegeven wordt in overleg bepaald. Wandelen, samen koken, een terrasje pakken, sporten of meegaan op een groepsuitje. Het is allemaal mogelijk.

Wie meer wil weten over het vrijwilligerswerk bij Syndion, kan een kijkje nemen op de website www.werkenbijsyndion.nl/vrijwilliger.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier