• Nanda van Heteren (links, met het boek) en Lisette Teunissen.
• Nanda van Heteren (links, met het boek) en Lisette Teunissen. (Foto: Aangeleverd)

Klaroen-journaliste schrijft biografie over paralympisch zwemkampioene Lisette Teunissen.

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Freelance journaliste Nanda van Heteren, die onder meer voor deze krant schrijft, heeft onlangs haar eerste boek geschreven: ‘Beperkt aan de start, succesvol aan de finish – biografie van paralympisch zwemkampioene Lisette Teunissen’. Haar debuut is vanaf morgen voor achttien euro te bestellen via zwemkroniek.com als paperback, luisterboek en e-book.


“In 2018 kondigde Lisette aan dat ze stopte met het leven als topzwemster. Haar aangeboren progressieve spierziekte hereditaire motorische en sensorische neuropathie, oftewel HMSN type II liet sporten op professioneel niveau niet meer toe. Vrijwel direct na dit nieuws heb ik aangeboden om haar biografie te schrijven, omdat ik meteen overtuigd was dat dit een inspirerend verhaal zou zijn.

Ontmoeting
Zelf heb ik nooit op professioneel niveau gezwommen, maar ik ben wel een breedtesportster. Zo zwem ik in Sportcentrum Papendrecht bij de Papendrechtse zwemvereniging Z.V. De Geul. Lisette komt uit Capelle aan den IJssel en zwom toentertijd bij de Krimpense zwemvereniging KZV De Lansingh en zo hebben we elkaar rond 2004 eens op een competitiewedstrijd gezien.

Vanaf dat moment volgde ik Lisettes prestaties, het was voor mij toen al duidelijk dat zij talent had en dat ze veel kon bereiken in het zwemmen. Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records, paralympisch goud en brons en de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op zak is dat ook wel gebleken. Lisette werd geridderd nadat zij op donderdag 6 september 2012 als eerste in een tijd van 51 seconden en 51 honderdsten aantikte in de finale van de vijftig meter rugslag voor vrouwen in de categorie S4 in het Londen Aquatic Centre tijdens de Paralympische zomerspelen.

Direct een link
Tijdens onze eerste sessie, hadden we direct een klik. We delen de liefde voor deze prachtige sport en zijn allebei gedreven. Lisette als zwemster en ik als journaliste. Het is erg fijn om iemand, die ook alleen maar genoegen neemt met het perfecte verhaal, meerdere malen te kunnen interviewen en dit in een biografie vast te kunnen leggen.

Eén van de mensen die ik heb geïnterviewd is Uli van Us, een trainster van De Geul. In de tijd voordat zij in Papendrecht actief was, heeft ze elders veel trainingservaring opgedaan. Lisette is één van haar pupillen geweest, dat was in de begintijd van de professionele zwemcarrière van Lisette. Ik heb echt met veel plezier geluisterd hoe zij met elkaar in gesprek waren over die periode en hoe de trainingen er in Dordrecht uitzagen. Toen werd mij nogmaals duidelijk hoe hard Lisette heeft moeten trainen om deze geweldige prestaties neer te kunnen zetten.

Onder de indruk
Natuurlijk kan ik, vanuit mijn hobby, deels begrijpen hoe zwemmen op topniveau eraan toe gaat, maar lang niet alles. Zo hadden we het over alle prijzen die ze gewonnen heeft. Lisette pakte haar paralympische gouden en bronzen plak erbij en ik keek met grote ogen naar die medailles. Op haar beurt vroeg Lisette waarom ik dit zo bijzonder vond. Ik had dit eremetaal tot daarvoor alleen via een scherm gezien, dus was onder de indruk.

Lisette vroeg of ze het goud even om mijn nek kon hangen, dat vond ik teveel eer. We schoten beiden in de lach. Wat voor de een dus de normaalste zaak van de wereld is, is voor de ander bijzonder. Vanuit dat oogpunt heb ik dit boek geschreven, zo komt alles aan bod.

Tijdens het inspreken van dit boek in mijn thuisstudio heb ik Lisette regelmatig video’s via WhatsApp gestuurd, daar sprak zij weer vol verwondering over. Maar ze was vooral trots dat ik haar verhaal zo mooi heb verteld!”

Met ‘Beperkt aan de start, succesvol aan de finish – biografie van paralympisch zwemkampioene Lisette Teunissen’ heeft freelance journaliste Nanda van Heteren, die onder meer voor deze krant schrijft, haar eerste boek geschreven.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier